0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Szánjunk rá időt! Ismerjük meg a legújabb fajtákat!

A növények, így például a kukorica termesztésének sikerét 15-20 százalékban a genotípus határozza meg. Ezért érdemes minél több fajtabemutatón részt venni, olyanon, mint amilyet a Bábolnai Gazdanapokon láthatnak az érdeklődők.

Egy modern mezőgazdasági gép mindig vonzó a gazdálkodók számára. A növények, így például a kukorica termesztésének sikerét azonban – számos más tényező mellett – kevésbé az alkalmazott gép típusa, sokkal inkább a genotípus, a választott hibridben lévő potenciál határozza meg. Ezért érdemes és kell minél több fajtabemutatón részt venni, olyanon, mint amilyet a Bábolnai Gazdanapokon láthatnak az érdeklődők.

A fajtabemutató szakmai koordinátora az idén is dr. Kiss Erzsébet
Fotó: Gábor László
– Ilyen szép és jó állapotban már régóta nem voltak a kukoricáink, és külön öröm számunkra, hogy ez éppen itt, a Bábolnai Gazdanapokon is megmutatkozik, mondta dr. Kiss Erzsébet, az IKR Agrár Kft. fejlesztési tanácsadója, a bábolnai fajtabemutató szakmai koordinátora.

A bemutató parcellákon 9 nemesítőház 48 hibrid kukoricája és 3 magyar nemesítő 16 cirokhibridje tekinthető meg. A különbség látványos köztük, a kukoricák különböző habitusa messziről észrevehető a magasságukon, a csövek méretén, a színükön, a gyökérméreteken, a szárvastagságon. Ezek a különbségek árulkodnak róla, hogy új fajtákról van szó, amelyek – az idei kedvező időjárásnak köszönhetően – a legjobb formájukat, potenciális termőképességük maximumát mutatják. A csövek mindegyike tökéletesen termékenyült, a szakember szerint a bemutatott kukorichibridek 18-20 tonnás termőképességgel rendelkeznek. Az idei bemutató sikeréhez természetesen hozzájárult, hogy szeptember 6-áig a sokéves átlaghoz képest 70 százalékkal több csapadékot kaptak a tenyészidőben.

A tavalyi rossz és az idei jó év tanulsága, hogy soha nem szabad egy év eredménye alapján dönteni, tanácsolja a hibridválasztással kapcsolatban Kiss Erzsébet. Mint figyelmeztet, legalább három év szükséges ahhoz, hogy egy fajta stabilitása mérhető legyen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: