0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Újra sikert aratott a Bábolnai Gazdanapok

A kiállítás 36. alkalommal állt a mezőgazdaság szolgálatába, kiemelten, de nem kizárólag a gépesítésre és szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva.

A nagy múltú kiállítás a hagyományaira építkezik, de évről évre igyekszik megújulni, egyben követi az agrártársadalom változó igényeit.  A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. méltán büszke az elismertségre, melynek ékes bizonyítéka, hogy a kiállítók és a látogatók döntő többsége minden évben visszatér, számon tartja a rendezvényt.

 „Az üzletben nincs barátság, de bizalom nélkül nincs üzlet” – emlékeztetett Feldman Zsolt a 36. Bábolnai Gazdanapok megnyitó ünnepségén.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a bizalmi tőke újraépítése az egyik legfontosabb feladat a magyar agráriumban. Bíznak abban, hogy rövid távon konszolidálódnak az árak, de az ukrán mezőgazdasági jelenléttel, ami biztosan megváltoztatja az életünket, hosszú távon is számolni kell.

A megnyitón miniszteri különdíjat vettek át az IKR Agrár Kft. képviselői a mezőgazdasági inputanyagok és szolgáltatások, kiemelten a digitális technológiák és szolgáltatások kiemelkedő forgalmazóiként. A NAK különdíjában részesült a Fendt gépek és berendezések új hazai forgalmazója, az AgroVario Kft., és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok különdíját vette át a Porsche Hungária csapata, amely off-road-pályával várta a vállalkozó kedvű sofőröket.

A hazai mezőgazdasági gépgyártás fejlesztési eredményeinek megbecsülésére és a hazai mezőgépipar iránti bizalom növelése érdekében a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó 2012-ben megalapította „Az év magyar mezőgépe” díjat, melyet idén a Güttler Mastercut 600 késes henger kifejlesztéséért a hódmezővásárhelyi Güttler Kft. vehette át.

A kiállítás megszokott területe idén módosult, hiszen a Gazdanapokkal együtt rendezték meg a Némethy Bertalan Regionális Díjugrató Bajnokságot, ahol több száz startot izgulhatott végig a közönség. A szervező és a rendező közös célja volt, hogy megismertesse a nagyközönséggel a díjugratás szépségeit és versenyhelyzetben mutassa be a lovasok által méltán kedvelt bábolnai helyszínt versenyhelyzetben.

A megnyitót követően gazdag szakmai programsorozat vette kezdetét a Bábolnai Gazdanapokon.

A kiállítás egyik sajátossága, hogy minden évben színvonalas mozgógép-bemutatókat láthatnak az érdeklődők.

A meghatározó gépforgalmazóknak és gépgyártóknak lehetőségük volt működés közben bemutatni az újdonságokat, újításokat. A megszokottól eltérően idén nem kukoricatarlón került rá sor, hanem zöldítéssel kapcsolatos talajmunkákat figyelhettek meg az érdeklődők, mintegy 15 gépkapcsolás: erőgépek és szántóföldi kultivátorok, ekék és tárcsák közreműködésével. Mint ahogy minden évben, idén is a legnagyobb szakmai érdeklődés a mozgó gépeket övezte.

A Bábolnai Gazdanapok kukorica- és cirok-fajtabemutató parcellák ebben az évben kifogástalan állapotban kerülhettek bemutatásra, hiszen a tavalyi aszály után idén megfelelő mennyiségű csapadékot kaptak a parcellák. Összesen 47 kukorica- és 16 cirokhibridet láthattak az érdeklődők.

A MAGOSZ Ifjú Gazda konferenciáján közel 150 fős hallgatóság előtt vitatták meg a generációváltás és a gazdaságátadás legfontosabb kérdéseit.

A Bábolnai Gazdanapok Fórumon három napon át zajlottak a kerekasztal-beszélgetések: első alkalommal a KAP és finanszírozásának hátterének kérdéseit vitatták meg a szakértők, majd az egyik „legforróbb” téma, a gabonapiaci helyzet került megvitatásra az árak és termésmennyiség tükrében. Ezt követően a tavalyi aszály és az idei támogatás öntözésre gyakorolt hatásáról beszélgettek a szakértők.  Szombaton sor került a fenntartható kertészkedésről szóló beszélgetésre is.

Idén már ötödik alkalommal szervezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. a Szakiskolai Napot.

A nagy sikerű rendezvényen most is 1100 mezőgazdasági technikumi és szakképző iskolai tanuló vett részt 25 intézményből.

A Szakiskolai Nap megnyitóünnepségét a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok udvarán Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg. Köszöntőbeszédében felhívta a figyelmet a minél szélesebb körű agrárszakképzés fontosságára, melynek egyik alapja, hogy minél több fiatalt nyerjünk meg az agrárszakma számára.

Családi programok

A szakma megelégedése mellett nagy figyelmet fordítottak a szervezők arra, hogy a családok is megtalálják számításaikat a rendezvényen. A Vérteserdő sátrában három napon át zajlottak az ismeretterjesztő programok, az Erdei Játszóházban népi ügyességi játékokkal foglalatoskodhattak a gyerekek és idén is népszerű volt az arborétumi lovaskocsizás és a Ménesudvar látogatás.

A kiállítás mindhárom napján napsütéses nyári idő várta a látogatókat. A szép időjárásnak és a színes családi programoknak köszönhetően idén is tízezrek látogattak el a Bábolnai Gazdanapokra. Jövőre újra találkozunk!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: