0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Műanyag labdákkal a párolgás, a szagok és az algák ellen

Euro-Matic takarólabdákkal gyerekjáték lefedni a szabad vízfelületeket, a „labda-réteg” alatt szinte leáll az algásodás és jelentősen csökken a párolgás. Ám sok kérdést vet fel a technológia. Környezetbarát? Túlmelegszik? Drága?

Egy kaliforniai ivóvíztározót olyan fekete labdákkal borítottak be, amelyek meggátolják az algásodást és jelentősen csökkentik a párgolást. Ebből is látszik, hogy a technológia a legszigorúbb élelmiszeripari előírásoknak is megfelel – tudtuk meg Szabó-Hermann Zitától, az Euro-Matic Kft. értékesítési vezetőjétől.

Szabó-Hermann Zita, az Euro-Matic Kft. értékesítési vezetője
A mezőgazdaság számára kiemelten fontos szempont a vízmegtartás, a párolgás csökkentése, illetve hogy az algásodást ne vegyszerekkel (kemikáliákkal) kelljen megoldani a víztározókban. Ezekre a problémákra tökéletes megoldást nyújtanak a takarólabdák – magyarázza a szakértő.

A szennyvíztelepeken a már említett előnyök mellett a szagok terjedését és a fűtési költségeket is jelentősen csökkenthetjük a felület labdákkal történő takarásával.

Az agrárszektoron belül például állattartó telepeknek tudjuk ajánlani a termékünket hígtrágya kezelésére, a szántóföldi növénytermesztők esetében az öntözéshez használt vagy épp a magtárak melletti tűzvédelmi víztározók hatékony védelmében tudunk biztos megoldást kínálni – nem beszélve arról hogy a dugulás veszélye, az öntözőrendszer karbantartásának költsége is jelentősen csökken, ha hosszan meg tudjuk őrizni a víz minőségét, algamentességét.

Szabó-Hermann Zita azt is kiemelte, hogy

a fekete takarólabdák használata jóval egyszerűbb és biztonságosabb is, mint a takarófóliák alkalmazása.

A labdák szinte tökéletesen egymás mellé rendeződnek, a folyadék felületének 91% lefedik, telepíteni is egyszerű és hálóval eltávolítani sem bonyolult. Az sem mellékes szempont, hogy a takarólabda réteg nem igényel karbantartást és akár 15-20 évig is hatékonyan végzi a feladatát.

Környezetszennyező?

A cég három fő profillal rendelkezik. Az egyik a kültéri takarólabda, melyet többek között a mezőgazdaságban használnak. A másik a játéklabda, amit játszóházakban láthatunk, és van egy ipari labdás vonal, amelyet pedig különböző iparágban –  mint galvanizálás, eloxálás –, tudják használni.

Kizárólag eredeti, élelmiszeripari minőségű alapanyagokból dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a mindennapi életünkben ugyanezekből az alapanyagokból csomagolóanyagok, tárolóedények készülnek.

A környezeti hatása épp ezért összetett, a gyártás és használat nem környezetszennyezőbb, mint egy uzsonnásdobozé, ám a takarólabdák akár 2 évtizedes élettartama, illetve a vízmegtartó hatásuk miatt pozitívan hatnak az agrárium ökolábnyomára. Ráadásul újrahasznosítható termékeket értékesítünk, így ha „lehalásszuk” a vízfelületről, újra tudják granulálni labdákat.

Miért fekete?

A termék eredeti neve „bird ball” azaz madárlabda. Már évtizedekkel ezelőtt a repterek melletti tűztározókat ilyen fekete színű labdákkal védték a vadmadarak elől, ezzel is biztonságosabbá téve a légi közlekedést, a felszállást és leszállást, illetve már ebben esetben is vízminőség megőrzése volt a cél. A fekete szín egyáltalán nem vonzó a madarak számára, így a vízfelület álcázásra a legjobb választás. Emellett fontos szempont, hogy fekete színnel érhető el a legjobb hatásfok az algákkal szemben, hiszen minimális fény jut a vízbe.

A labda tulajdonságait is befolyásolja a fekete szín, hiszen már az alapanyaghoz adott fekete színt biztosító adalékanyag önmagában is UV álló, de mi a gyártás során további UV adalékot adunk hozzá, ezzel is növelve a termék élettartamát.

Az EURO-MATIC márkanév története egészen a múlt évszázad közepéig nyúlik vissza. A labdák gyártása 1965-ben Dániában kezdődött, 2006-ban pedig Magyarországra, Budapestre költözött az egész üzem, ahol zavartalanul, a megszokott EURO-MATIC minőségben folytatódott a gyártás. Az üzem és a know-how 2014-ben teljes mértékben magyar tulajdonba került, és azóta Euro-Matic Kft.-ként folyik a termelés a budapesti üzemben.

Több évtizedes szakértelemmel állunk jelenlegi és jövőbeni ügyfeleink rendelkezésére. (x)

Forrás: Euro-Matic Kft.