0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Agrárszerkezetünk változását követi a KSH

A tízévente végzett teljes körű mezőgazdasági összeírások közti időben is nyomon követi a változásokat a Központi Statisztikai Hivatal. Az idén 941 településen 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet összeírására került sor.
Tóth Péter, a KSH mezőgazdasági statisztikai osztályának vezetője

A tízévente végzett teljes körű mezőgazdasági összeírások közti időben is nyomon követi a hazai gazdálkodók körében végbemenő változásokat a Központi Statisztikai Hivatal. Az idén nagymintás agrárszerkezeti összeírás volt, aminek az adatgyűjtése két hónapja zárult le. Az első országos adatokat sajtótájékoztatón mutatta be a KSH.

Valkó Gábor, a KSH elnökhelyettese hangsúlyozta: fontos céljuk, hogy a felhasználók minél gyorsabban jussanak megbízható, pontos és hiteles adatokhoz. A részleteket Tóth Péter, a mezőgazdasági statisztikai osztály vezetője ismertette.

Az Agrárium 2023 hazánk második legnagyobb mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírása, melyet országszerte 941 településen 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet bevonásával hajtott végre a KSH.

2023. június 1-jén 196 ezer mezőgazdasági tevékenységet végző gazdaság működött az országban, 45 ezerrel kevesebb, mint amit a három évvel ezelőtti agrárcenzuson felmértek. Ez az ágazat koncentrációját mutatja, és ezzel párhuzamosan emelkedik a felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők aránya: 2023-ban minden kilencedik irányító ebbe a kategóriába tartozott és 2010 óta megkétszereződött a középfokú végzettségű irányítók aránya. Az elmúlt három évben folytatódott a gazdatársadalom elöregedése. A 65 éves és annál idősebb irányítók aránya a 2020. évi 35-ről 37%-ra emelkedett. A 35 évesnél fiatalabb gazdálkodók aránya 4,9% maradt.

Magyarország területének 55%-a áll mezőgazdasági művelés alatt, aminek 82%-a szántó, 16%-a gyep, és három év alatt zsugorodott a be nem vetett terület aránya 2,7-ről 1,9%-ra. Zöldséget 80 ezer, gyümölcsöt 83 ezer hektáron termesztenek hazánkban.

Az átlagos birtokméret meghaladja a 28 hektárt, szántó esetében 30, gyep hasznosításnál 14,7 hektár az átlagos terület, a gyümölcsös gazdaságok mérete 3,4, a szőlőültetvénnyel rendelkezőké pedig 2,3 hektár átlagosan.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: