0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 8.

Sertés- és baromfihúst próbáltak csempészni, lebuktak

A határőrök szerint Hongkongból a sertés- és baromfihús behozatala a külföldi állatbetegségek miatt „akadályokba ütközik” az Egyesült Államokban.
Illusztráció
fotó: pxhere.com

Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Szolgálatának (CBP) mezőgazdasági szakemberei a louisville-i kikötőben több olyan szállítmányt is lefoglaltak, amelyekben a dobozokon nem tüntették fel, hogy sertés- és baromfitermékeket tartalmaznak.

Úgy vélik, hogy a termékeket nem jelentették be, mivel a feladók és a címzettek is abban reménykedtek, hogy elkerülhetik az ellenőrzést.

Augusztus 20. és 28. között a mezőgazdasági szakemberek 13 szállítmányt állítottak le ugyanattól a hongkongi vállalattól, amelyek ugyanahhoz a céghez tartottak a New York állambeli Bellerose-ba. Mindegyik szállítmány tartalmazott sertéshúst, néhányban sertés- és baromfihús volt, egyben pedig sertéshúst és egyéb tiltott élelmiszereket találtak. Összesen 1104 font (412 kg) sertéshúst, 298 font (111 kb) baromfit és 88 font (33 kg) tiltott élelmiszert foglaltak le. Az átvevő társaságot értesítették a tiltott szállítmányaikról, és az élelmiszert megsemmisítették.

A hongkongi sertéshústermékek nemzetközi kereskedelme tiltott az afrikai sertéspestis (ASP), a klasszikus sertéspestis (CSF) és a sertések hólyagos betegsége (SDV) miatt. A három sertésbetegség jelenléte miatt az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Állatorvosi Szolgálatának (USDA VS) vonatkozó engedélye nélkül semmilyen Hongkongból származó sertéshústermék behozatala nem engedélyezett az országba.

Ezenkívül a Hongkongból származó madártermékek kereskedelme a virulens Newcastle-betegség (vND) és a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) miatt ugyancsak tiltott.

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) jelentései szerint Hongkongban a magas patogentású madárinfluenza legutóbbi esetét 2022 decemberében erősítették meg, míg a legutóbbi ASP-esetet 2023 februárjában jelentették.

Forrás: wattagnet.com

Magazin ajánló: