0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Az Év magyar mezőgépe, 2023

Immár tizenegyedik alkalommal adtuk át az Év magyar mezőgépe díjat, ezúttal Bábolnán. Az elismerésre idén a hódmezővásárhelyi Güttler Kft. újdonsága, a MasterCut 600 típusjelzésű késes henger szolgált rá.

A Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. által 2012-ben alapított Év magyar mezőgépe díj figyelemre méltó lehetőség a hazánkban gyártott mezőgazdasági gépek, eszközök innovációjának hangsúlyozására, egyúttal a magyar szakemberek fejlesztő munkájának elismerésére, megbecsülésére. Az idén, immár tizenegyedik alkalommal, a díj ünnepélyes átadására a 36. Bábolnai Gazdanapok nyitónapján került sor. A bíráló bizottság szerint a kiállításon bemutatott új fejlesztésű hazai gyártmányok közül, az alapítólevélben felsorolt szempontok figyelembevételével, az „Év magyar mezőgépe 2023” címre a hódmezővásárhelyi Güttler Kft. újdonsága, a MasterCut 600 típusjelzésű késes henger szolgált rá.

A MasterCut 600 front- és hátsó hárompont-függesztésű kapcsolásban egyaránt használható

A prizmahenger alternatívája

A korszerű munkagép kiváló megoldást kínál a zöldítés céljából vetett köztes növények aprítására, részleges bedolgozására, de repce-, napraforgó- és egyéb szármaradványok széttördelésére, zúzására is alkalmas. Az egysoros, két szekciós, szekciónként 4-4 darab, egyenként 700 mm hosszú, spirál késes hengerből álló talajművelő eszköz munkaszélessége csaknem 6, a szállítási szélessége pedig 2,8 méter, ami a művelő tagok hidraulikus felhajtásával érhető el. A 360 milliméter külső átmérőjű vágóhengerekkel az elméleti darabolási hossz 16,3 centiméter. A közel 2 tonnás gépre a vágási nyomás növelésére maximum 900 kg pótsúly helyezhető el. A MasterCut 600 front- és hátsó hárompont-függesztésű kapcsolásban egyaránt használható.

Az értékes kristálydíjat és a vele járó díszoklevelet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és dr. Kerényi György egyetemi docens, a GTE mezőgépipari szakosztályának elnöke adta át Tamási Zsombornak, a gyártó cég tulajdonos-ügyvezetőjének.

Az Év magyar mezőgépéért járó díjat Tamási Zsombor tulajdonos-ügyvezető vette át Feldman Zsolttól és dr. Kerényi Györgytől

Hannoverbe megy a MasterCut 600

Minden mezőgépgyártónak elemi érdeke, hogy folyamatosan tartsa a kapcsolatot meglévő és leendő partnereivel. Teszik ezt azért, hogy fejlesztéseiknél figyelembe vegyék a visszajelzéseket, és természetesen azért, hogy a gyakorlatból érkező igényeknek megfelelően fejlesztett munkagépeiket minél több gazdaságban használhassák sikerrel. Így tesz közel 30 éve a német vállalat hódmezővásárhelyi gyára, a Güttler Kft. is, amelyik a legújabb talajművelési technológiákhoz gyárt munkagépeket, mondta el lapunknak Tamási Zsombor tulajdonos-ügyvezető Bábolnán.

Mint megtudtuk, díjazott termékük, a MasterCut 600 késes henger fejlesztése az 1970-es években piacra került, azóta is sikeres termékükhöz, a Güttler-hengerekhez hasonlóan történt. Akkor és most is a piacon elérhető termékek, jelen esetben késes vágóhengerek legjobb tulajdonságait ötvözték egy gépben.

Saját területeiken és hazai ügyfeleiknél magyarországi tervezőmérnökökkel közösen tesztelték az elérhető kínálatot, hogy megtudják, milyen változtatásokat, kiegészítő megoldásokat igényelnek a gazdák. A folyamat során a munkagép több verziója készült el, míg kikristályosodott a jelenlegi változat, ami még mindig nem végleges.

„Ha az utolsó módosítással is elkészülünk, büszkén mutatjuk be a magyar tervezőmérnökök legújabb fejlesztését ősszel az Agritechnika kiállításon, Németországban” – mondta Tamási Zsombor, hogy bár kis helyet bérelnek, ennek biztosan ott lesz a helye.

Több évtizedes tapasztalattal

Tamási Zsombor: ha az utolsó módosítással is elkészülünk, büszkén mutatjuk be a magyar tervezőmérnökök legújabb fejlesztését ősszel az Agritechnika kiállításon, Németországban

„Az ötlet megszületése, az információk begyűjtése, a tervezés és a gyártás azonban nem megy egyik napról a másikra, több évről beszélünk” – avat be a gyártási folyamatba a szakember, hogy általában egy-másfél évbe telik csak az, hogy a koncepciótól eljussanak a számítógépes modellekig, az első prototípusokig. Ezután két szezonban tesztelik, ami azt jelenti, hogy legalább három és fél év, míg egy gép piacra kerül.

Bár a MasterCut 600 mondhatni jó időben érkezett a piacra, hiszen az uniós elvárásoknak megfelelően egyre több, a zöldítéssel kapcsolatos berendezésre van szükség, ilyen és hasonló munkagépeikkel nem ma léptek a piacra. A Güttler mögött több évtizedes tapasztalat és egy mérnök-gazda áll. A cég alapítója, Fritz Güttler már az 1960-as években megfogalmazta az akkor még újdonságnak számító elvárást, a sekély és tömör magágy szükségességét. Az egységesen sekély magágy ezt követően etalonná vált a talajművelésben.

Bábolnán a MasterCut 600

A Güttler Kft. termékpalettájában tehát régóta megtalálhatóak az olyan eszközök, amelyek – korukat megelőzve – a zöldítéssel kapcsolatos munkákat szolgálják.

„Ezt a vonalat bővítettük most a hengerek, kultivátorok és zöldsoros gépek mellett, mintegy kiegészítve a termékkínálatunkat” – fogalmaz Tamási Zsombor.

Az újdonságok iránt fogékony szakemberek számára nem ismeretlen a MasterCut 600-as, hiszen már bemutatták januárban az AGROmashExpón, és azóta is a bevezetésén dolgoznak, hogy megismertessék a szakmai közönséggel, mi a különbség a Güttler és egy másik gyártó vágóhengere között. Erre adódott alkalom Bábolnán is, és a – többi kivitt gyártmányuk mellett – ez lesz a novemberi Agritechnikának is a fő attrakciója.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: