0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Ég és Föld között egy Cabernet Franc

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban debütált az Ipacs Szabó Birtok 2019-es szuper prémium Villányi Franc bora. A csillagda nem véletlenszerűen választott helyszín volt a borbemutatóhoz.

Ég és Föld között a birtok szlogenje és ezt a nevet kapta az egyébként szűk portfólióba újonnan bekerült Cabernet Franc bor.

Ég és Föld között a Svábhegyi Csillagdában
Fotó: Acsai MIklós

– Az Ég és föld között szimbolika nem csak a birtok filozófiája, hanem egy régóta elképzelt bor elnevezése is, ami végül a 2019-es szuper prémium Villányi Franc-ként született meg. Számomra mérföldkő, 10 éve erre a borra készültem és a 2019-es évjárat vált érdemessé arra, hogy szuper prémium Villányi Franc legyen belőle, mondta Ipacs-Szabó István a Svábhegy tetején, a csillagok alatt.

A legjobb évjárat legszebb hordós tételei kerültek a palackba, a földi munka gyümölcse, ami az égbe emel, célom visszaadni azt a maximumot, ami a természet körforgásában eddig szembenézett velem.

A borhoz a szőlőterület legkisebb fürtű, termésmennyiségű, legkitettebb részeiről válogatta a termést. A sorok felső harmadát önállóan, külön szedve és erjesztve készült.  2019. szeptember 26-án szüretelték kézzel. Bogyózva, válogató asztalon válogatva, zúzás nélkül egész bogyósan került kádakba, majd pár napos hideg macerációt követően indult az erjedés. Tartályos almasavbontást követően hordóban érlelte 19 hónapig. A palackozásra 2023 januárjában került sor.  A pince adottságait felhasználva teljesen szivattyú használata nélkül készült a feldolgozástól a palackozásig.

Fotó: Acsai Miklós

A borkóstoló mellé stílusosan csillagászati bemutató is járt, ahol többek között az is kiderült, hogy 4 éve, amikor a bor alapanyagát szüretelték, fedezték fel az első Nap típusú csillag körüli exobolygó, amiért Didier Queloz-ék Nobel díjat is kaptak. Ha ténylegesen létezik a Proxima Centauri b-n, valamiféle életforma és ránéznek a Földre, akkor most azt látják, hogy az Ipacs Szabó Birtokon épp szüretelik az Ég és Föld között alapanyagát, és erről azért most értesülnek, mert az exobolygó 4 fényévre van tőlünk, tájékoztattak Szabó Olivér Norton és Boldog Ádám csillagászok.

Fotó: Császár Endre
Ipacs-Szabó István, amikor 2009-ben meglátta a Máriagyűd határában lévő területet elhatározta, hogy megszerzi, és csak Franc-t fog telepíteni. Elhatároztam, hogy  csak ezzel fogok foglalkozni, a legjobbat szeretném kihozni belőle, mondja  a kezdetekről a Vylyan volt főborásza, aki 2021-ről a saját birtokát műveli.

Minden évben készült Cabernet Franc bor, ami Nászút helyett elnevezéssel került forgalomba. A 2019-es volt az első, és máig egyetlen évjárat, amit úgy ítélt meg, hogy méltó lesz az általa elképzelt minőségre és névre. – Már szüretkor látszott, olyan, mint egy talentumos gyerek, lesz belőle valami, mondta.

Szigorú bírálat után kaphatta meg a Villányi Védett Eredetű Super Prémium minősítést. Most 1400 palacknyi készült belőle, és nem fog minden évben születni egy Ég és Föld között, lehet hogy éveket kell újra várni rá.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: