0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Kiszámolhatják növényvédőszer-lábnyomukat

A franciaországi Ecotone Alapítvány a Solagro egyesülettel együttműködve kifejlesztett egy kalkulátort a nagyközönség számára, amellyel mindenki kiszámolhatja a saját életvitele növényvédőszer-lábnyomát.

A könnyen használható eszköz célja, hogy tudatosítsa a francia vásárlókban élelmiszerfogyasztásuk környezeti hatását és átgondolt döntésekre ösztönözze őket, ezáltal hozzájárulva a biológiai sokféleség megőrzéséhez és ökoszisztémánk védelméhez. A kalkulátor egyszerű, átlátható módszertanon alapul, hivatalos adatok nyilvános bázisaiból dolgozik.

Illusztráció

Az idén nyáron elindított kalkulátorra egy hónap alatt közel ezren voltak kíváncsiak. Készítői szerint a projektre azért volt sürgősen szükség, mert

a francia fogyasztók hozzávetőlegesen 86%-a állítja, hogy aggódik az élővilág sokszínűségének csökkenése miatt, közben azonban több mint felük nem hozza összefüggésbe a megvásárolt élelmiszert annak környezetre gyakorolt hatásával,

áll egy 2022-ben készített felmérésben. A kalkulátorban jelenleg több mint 30 terméket tartanak nyilván, köztük a franciák által leginkább fogyasztottakat (gabonafélék, burgonya, bor, cukor, alma stb.). A módszertan és a nyilvános adatok a 2022 júniusában bemutatott első francia peszticidtérképen alapulnak. A kalkulátor fejlesztése közel hat hónapba telt, azonban a francia növényvédőszer-térképen korábban már több mint másfél évig dolgoztak a Solagro szakemberei. A fejlesztők meg vannak győződve arról, hogy ez az eszköz nagyban megváltoztathatja a fogyasztói szokásokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: