0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 5.

Aminek a vadász hátizsákjában lenni kell!

Ha vadászni indulunk, a legjobb, ha mindent is bepakolunk a hátizsákunkba, ugyanis kinn, a területen sosem lehet tudni, hogy az adott helyzetben éppen mire lehet szükségünk.

A vadászember babonás. Ez olyan köztudott, mint hogy a legfinomabb húslevest az ember nagymamája főzi. Ennek jeles példája, mikor a vadász vadászni indul, ám útközben eszébe jut, hogy valamit otthon felejtett – azért nem fordul vissza, mert az balszerencsét hoz. Így hát a vadászok többsége mindenre is felkészül. Az egységcsomagot alkotó hátizsákjában minden van, ha pedig netalántán valami hiányzik vagy elfogyott, mihamarabb pótolja. Hogy pontosan milyen eszközökről is van szó, azt mindjárt kivesézzük, de előtte mindenféleképpen meg kell különböztetnünk, hogy a vadászathoz szükséges eszközök egyike-másika a vadűzés mely válfajára alkalmazandó.

Kés, lőszer és távcső nélkül nem is érdemes elindulni vadászni

Általános eszközöknek fogom nevesíteni azokat a tárgyakat, amelyek mindig nálunk kell legyenek. Kezdjük magával a vadász hátizsákkal, amibe a mindent is pakoljuk. Aztán kés nélkül a vadászember pont annyit ér, mint eső Nap nélkül… Azonban itt megkülönböztetném a zsigerelésre, nyúzásra, csonkolásra alkalmas vadászkést, illetve a csontfűrészt, mely voltaképpen egy bicska méretű fűrész (bár van ebből nagyobb kivitel is), ezzel zsigereléskor vagy daraboláskor a bordákat, szegycsontot, medencecsontot lehet pillanatok alatt kettéhasítani. Keresőtávcső, avagy binokulár szintén fontos tartozéka a vadász hátizsáknak, a tájat kémlelve jó eséllyel kiszúrhatjuk vele a környékünkön ólálkodó vadat. A lőszertartó ugyancsak hasznos, mert a zsebünkbe ejtett lőszerek egymással összeverődve hangosak lehetnek, ráadásul el sem kallódnak, ha egy helyen tároljuk azokat.

Ha éjszakai vadászatra adjuk fejünket, lámpa nélkül a kocsihoz sem találunk vissza a területen.

A fejlámpa mindkét kezünket szabaddá teszi, praktikusabb a zseblámpánál, emellett a fegyverlámpa is nélkülözhetetlen, ugyanis anélkül nem tudjuk megcélozni a vadat a sötétben – ezekhez nem árt, ha magunkkal viszünk pótelemet vagy -akkumulátort, ha ne adj Isten, mondjuk, sebzés során sokat kell lámpázni a vad nyomát kutatva. Amit még célszerű magunkkal vinni – különösen a melegebb hónapok ideje alatt –, az a szúnyogriasztó. Ez esetben nem a megszokott fu-fukáról beszélek, mert az vajmi keveset ér az erdőben, nádban, sásban edződött vérszívók ellen, hanem például a Termacell márkanévre hallgató hordozható szúnyogriasztó készülékről, amely garantáltan elriasztja a rovarokat. A manapság egyre szeszélyesebb időjárás miatt nem árt, ha esőkabát is van nálunk, ugyanez igaz a pótzoknira – nincs annál rosszabb, mikor vizes zokniban kell végigülnünk egy vadászatot. Ami szintén kötelező minden vadászat során, az az egészségügyi csomag – ha esetleg balesetet történne a területen, van mihez nyúlnunk. Ezeken felül gumikesztyűt érdemes magunknál tartanunk, egyfelől zsigereléskor felvéve nem lesz véres a kezünk, másrészről, mondjuk, róka elejtésekor is ajánlott gumikesztyűben megfogni az állatott, az esetleges veszettség elkerülése végett.  Egy pokrócot is ajánlott bepakolni, ha a vártnál hűvösebbre fordulna az idő, amit akár a fenekünk alá is tehetünk a lesen vagy a vadászszéken ülve.

Szintén elhagyhatatlan a kötél vagy a spárga; vadhúzásra, kötözésre, lényegében bármire jól jöhet. Ma már vannak speciális vadhúzók is, amelyeknek egyik vége kampóban végződik (ezt szúrjuk a vad csánkjába), a másik vége pedig akár hatalmas hurok, amibe belebújva nemcsak a karunkat, hanem az egész testünket, törzsünket tudjuk használni a vad húzására.

Szintén jó, ha vannak nálunk különféle zacskók és zsákok, esetleg vérzsák. Utóbbi egy hatalmas medenceszerű, könnyen tisztítható, műanyag zsák, amiben az elejtett vadat tudjuk szállítani a kocsinkban úgy, hogy közben az nem lesz egy merő vér. Ezen kívül vízzel teli kulacsot és némi elemózsiát is ajánlott magunkkal vinni, de amit ténylegesen soha, de soha ne hagyjunk otthon, az a papír zsebkendő! (Egyszer mindenki rájön, mire is jó az orrfújáson kívül.) Ezek volnának azok az alapvető eszközök, amelyeket mindenképpen jó magunkkal vinni a vadászterületre.

Vadászati módok szerint pakoljunk

Lovász László cserkeléshez kisebb méretű hátizsákot használ

Annak részletezésére, hogy vadászati mód szerint milyen további eszközökre lehet szükség, felkértük Lovász Lászlót, a gyömrői Tölgyfa Vadászbolt tulajdonosát, aki webáruházán keresztül megannyi vadászati eszközt árul és értékesít.

– Azt gondolom, lesvadászatra – az alapvető eszközökön kívül – mindenképpen ajánlott még távolságmérőt magunkkal vinni. Ezzel a technikai eszközzel pontosan meg tudjuk határozni a távolságokat, különösen a vad távolságát, ami szabad szemmel, pláne szürkületi fényben meglehetősen csalóka lehet, és a rossz távolságbecslés akár hibázást, esetleg sebzést is okozhat. Ugyanilyen fontos a lőzsák használata, amelyet a les szélére helyezünk fel annak érdekében, hogy biztosabb célzást teremtsünk magunknak azáltal, hogy lövésleadáskor, a csőben lévő energia hatására, a fegyver csövét ne verje vissza a kemény lesfa. A lőzsák (akár egy speciálisan kialakított babzsák) tompítja a fegyver elsütésekor keletkező energiát, így a cső vertikálisan nem emelkedik olyan mértékben, ami befolyásolhatná lövésünk pontosságát – ismertette Lovász László.

Lesvadászathoz fontos kellék a lőzsák a lövés leadásakor
– Cserkelés során nagy távolságokat járhatunk be a területen. Ha ilyenkor lövésleadás lehetőségére teremtődik alkalom, érdemes lőbotról végezni azt, mert sokkal biztosabb támasztékot ad, mint ha egy fatörzs szélének támasztva fegyverünket vagy szabadkézből adnánk le lövést a vadra. A lőbotoknak mára számos változata ismert. Az egy-, illetve a kétlábú lőbotok tradicionálisnak mondhatók, viszont az újabb, három-, esetleg négylábú (akár teleszkópos) kivitelek még biztosabb, többpontos támasztékot adnak a lövés leadásakor. Ha eleget sétáltunk, de még nem fejeztük be a vadászatot, jó, ha az ember le tud ülni, megpihenni egy kicsit. Erre nyújt lehetőséget egy összecsukható háromlábú vadászszék, amit akár egy bokor tövébe is elhelyezhetünk, és úgyszólván, mobil lest improvizálhatunk pillanatok alatt – magyarázza a bolttulajdonos.

– Amit még érdemes megemlíteni, azok a különféle hívó- vagy csalsípok. Ezeknek számos modellje van a piacon: formában, anyagban, hangban rengeteg változatuk elérhető. Vannak kifejezetten ragadozó hívására használatos sípok, ilyen a nyúlsírást utánzó nyúlsirám-, vagy az egércincogást utánzó csalsíp. De találunk még a piacon őzhívó sípot, szalonkasípot, kacsasípot stb., amelyek szintén a vad hanggal történő puskavégre kerítését hivatott elősegíteni.

Ha társasvadászatra, azon belül is apróvadvadászatra megyünk, más, illetve további eszközöket szükséges magunkkal vinnünk. A válltáskához hasonlatos, kisméretű patkótáskában iratainkat, vizünket, szendvicsünket, illetve a sörétes lőszert tehetjük a hajtások során, így nem kell egy nagy hátizsákkal végigsétálnunk a szántásban, hogy majd’ széthasadjon a vállunk a nap végére. Ezen kívül kalapra vagy vállra tépőzárazható, narancssárga láthatósági szalag is jó, ha kéznél van a balesetek elkerülése végett, valamint a bőrből készült aggaték, amit a nadrágövünkhöz csatolva fellógathatjuk az elejtett apróvadat a részhajtások közben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: