0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Ki lesz idén az Év Lepkéje?

Közönségszavazást hirdetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya az idei Év Lepkéjéről. Három jelöltre: a kis színjátszólepkére, a közönséges medvelepkére és a gyakori ablakosmolyra lehet szavazni október 15-ig.

Az MME 1979-ben indította el először az Év madara programot, majd 2012-ben indult a Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály Év hüllője/Év kétéltűje program, és ezekhez csatlakozott harmadikként 2022-ben az Év lepkéje akció. A programok célja Magyarország természeti kincseinek, valamint az ezeket fenyegető természetvédelmi problémáknak a bemutatása a lakosság részére. Lássuk, kikre lehet szavazni!

Kis színjátszólepke

Kis színjátszólepke

A kis színjátszólepkék hímjeinek szárnyfelszíne kékes-lilásan irizál. Országszerte elterjedt, de elsősorban vizes élőhelyek közelében lehet vele találkozni, akár lakott területeken is. Állománya stabil, de a vizes élőhelyek felszámolása, valamint az erdők sűrűsödése veszélyeztető tényezők lehetnek számukra, főként helyi viszonylatokban. A kis színjátszólepke nem kényes faj, kertbe ültetett tápnövényen is kifejlődik, védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Közönséges medvelepke

Közönséges medvelepke

A közönséges medvelepke egykor sokfelé előfordult, akár lakott területeken is, azonban az utóbbi évtizedekben az építkezések intenzív térhódítása, valamint a parlagok felszámolása állománynagyságában jelentős csökkenést okozott, és visszaszorult a természetes élőhelyekre. Ritkulása ellenére egyelőre nem védett.

Gyakori ablakosmoly

Gyakori ablakosmoly

A gyakori ablakosmoly moly létére termetes és tetszetős megjelenésében igencsak távol áll a lakásból ismert élelmiszer- és ruhamolyoktól. Hazánkban általánosan elterjedt, bár a sík vidékeken ritka, élőhelyei a napsütötte lejtők, erdőszegélyek, cserjések, és nappal aktív. Nem védett.

Szavazni az MME weboldalán lehet október 15-ig!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu