0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Ideális idő a betakarításra

A csapadékosabb időjárása után a héten visszatért a száraz idő, jól lehet haladni az őszi betakarítással. Ugyanakkor a kellően átnedvesedett talaj kedvező feltételeket nyújt a repce korai fejlődéséhez és az őszi kalászosok magágy-előkészítéséhez is.
A nagyrészt csapadékmentes időjárás a jövő hét közepéig folytatódik, bár szombaton egy gyenge hidegfront okozhat néhol kisebb esőt, záport, és vasárnap a hőmérséklet is visszaesik pár fokkal.

A hét eleje óta nagyrészt napos, száraz időben volt részünk, hétfőn délelőttig az Alföld déli felén hullott még eső. A múlt héten, különösen a hét második felében azonban számottevő mennyiségű csapadék esett, a Dunántúl jelentős részén, az Alföld déli felén és többfelé az északi országrészben is 20-60 mm közötti mennyiséget mérhettünk, de 10-20 mm közötti összeg csaknem mindenütt hullott. A hétvégi esők a felszín közeli talajréteget sokfelé telítették nedvességgel, és a felső 20 cm-es réteg azóta is csaknem telített állapotban van. Az ország nagy részén a középső talajréteg is jó vízellátottságú, Budapesttől délre, az Alföld középső és keleti tájain vannak szárazabb foltok.

Az elmúlt öt illetve tíz nap átlaghőmérséklete azzal együtt is 3-5 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásos értékeknél, hogy a hétvégén átvonult frontrendszer az ország nagy részén csaknem 10 fokkal visszavetette a maximum értékeket, szombaton és vasárnap napközben alig melegedett a levegő, vasárnap a keleti, északkeleti országrész kivételével 20 fok alatt alakult a csúcshőmérséklet. Hétfőtől azonban visszatért a meleg idő, azóta ismét 26-29 fokokat mérhetünk napközben, az egyre hosszabbodó éjszakák azonban hűvösek maradtak, ilyenkor 10-15 fok közé hűl le a levegő.

A kukorica és napraforgó beérett, utóbbi növény aratása sokfelé zajlik. Az optimális szemnedvesség eléréséhez a szeptember nagy részét jellemző száraz, meleg időjárás kedvező volt.

Az előttünk álló napokban folytatódik az ilyenkor szokásosnál melegebb, nagyrészt napos, száraz időjárás. Szombaton egy gyenge hidegfront vonul át fölöttünk, ezért akkor átmenetileg több lesz a felhő, és néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. A hőmérséklet péntekig az eddig is jellemző 25-29 fok között alakul, majd a front mögött vasárnap országszerte visszaesik néhány fokkal. Hétfőn és kedden ismét nagyrészt napos, száraz időre van kilátás 25 fok körüli csúcsértékekkel. Az éjszakai lehűlések mértéke nem változik számottevően, 10-15 fok közötti minimum értékek lesznek jellemzők, hajnalonként helyenként pára- és ködfoltok képződnek. A talaj felszín közeli rétege tovább szárad, szikkad majd. Újabb hidegfront jövő szerdán várható, amikor előreláthatóan többfelé lehet esőre is számítani, és a jövő hét második felében 20 fok körüli értékekre hűl le a levegő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu