0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Madármegfigyelésre fel!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezen a hétvégén rendezi meg a 31. Európai Madármegfigyelő Napokat. A program 17 vármegyében, Budapesten 51 helyszínen várja az érdeklődőket.

A programot még 1993-ban a BirdLife International indította útjára, amihez később közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak. A madármegfigyelést hagyományosan október első hétvégén rendezik meg, melynek szakmai koordinátora az MME.

Tavaly a több mint 19 000 résztvevő 32 ország 753 helyszínén mintegy 4,6 millió madarat figyelt meg.

A program egyben játékos versenyre is hívja az országokat, ugyanis a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a nemzetek virtuális dobogós helyei. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni, tavaly két kategóriában is első helyen végzett – írja az MME a közleményében.

A programban résztvevők fel az a kérése a szervezőknek, hogy jegyezzék fel a megfigyelés helyszínéül szolgáló települést és megyét, a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát, esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását.

Ezeket az adatokat kell elküldeni a program honlapjáról letölthető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon vasárnap 16 óráig. A beérkező adatokat az MME munkatársai összesítik, amiket aztán továbbküldenek a nemzetközi koordinációs központba. Az összesített eredményről várhatóan október 2-án ad hírt az egyesület. A programról részletesen az MME weboldalán tájékozódhatnak, és itt érhető el az elektronikusan kitöltendő és beküldendő elektronikus jelentőlap is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: