A Virginia Tech amerikai egyetem mezőgazdasági és élettudományi fakultásának egy kísérletében megvizsgálták, hogy a 36-52 hetes tojótyúkok teljesítményét és energia-egyensúlyát hogyan befolyásolja a takarmány energiatartalma.
Az egy éves vizsgálatban 252 tyúkot etettek hétféle, 2750-3059 kcal közötti energiatartalmú kísérleti takarmánnyal. Mérték a tojástermelésüket, az energiafelvételüket, a takarmányfelvételüket, a tojások súlyát és méretét és a fajlagos takarmányhasznosítást. A tyúkok súlyát havonta mérték. Az 52. héten a megmérték a levágott állatok teljes tömegét és külön a hús és a zsír tömegét.
A takarmány energiatartalmának a csökkenése nem befolyásolta ugyan a tojástermelést, de a teljes tömeg, testsúly és a zsírtömeg jelentősen csökkent, és ez szorosan összefügg a táplálék energiatartalmával. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy ennyire rövid ideig termelésben tarva testük energiatartalékának az elhasználása ellenére sem állnak le a tyúkok tojástermeléssel.