A fő cél, hogy bemutassák a pályázati és innovációs életet serkentő jógyakorlatokat, hogy a kutatók és az oktatók otthonosabban tudjanak mozogni az innovációhoz kötődő területeken.

Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a megnyitón rávilágított, hogy
Az idei Nobel-díjas igen magasra tette a lécet, mi pedig próbáljuk ezt követni – tette hozzá.
Az államtitkár kiemelte: a legfőbb cél az, hogy Magyarország 2030-ra Európa top 10 innovátora vagy a világ top 25 innovátora közé kerüljön. Ehhez azonban még szorosabb együttműködésre, emberi erőforrásra, szemléletváltásra és tudománymetriai paradigmaváltásra van szükség, valamint arra, hogy a PhD-hallgatókra ne csak jövőbeli kutatóként, hanem a gazdasági élet meghatározó szereplőjeként tekintsünk.
Dr. Gyuricza Csaba rektor köszöntőbeszédében rámutatott, hogy a közel három éve megalakult MATE óriási innovációs potenciállal rendelkezik, főként azért, mert az elmúlt években kicsúcsosodó globális problémák következtében rendkívüli módon felértékelődtek az agrár- és élelmiszeripari innovációk.

Kiss Ádám István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke előadásában az egyetemek és vállalatok együttműködéséről, valamint a jövőbeli célokról beszélt. Mint mondta, az NKFIH annak érdekében működik szorosan együtt a szakpolitikával és a háttérintézményekkel, hogy az elkövetkező években komoly eredményeket tudjunk elérni, akár a rangsorokban való előrelépés, akár az innovációk tekintetében. Mint rámutatott, most minden adott ahhoz, hogy a felsőoktatás, az innováció és a politika egy irányba húzzon.
Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke elmondta, az intézmény egyik legfőbb célja az, hogy a szellemi tulajdon valódi világítótorony legyen, ne csak egy jogokat kiadó szervezet.
Az EI7 megnyitója keretében díjazták az agrárium és a mesterséges intelligencia kapcsolatára fókuszáló hallgatói workshop és verseny legkiválóbb pályázóit, ahol az első helyezést Fekete Sándor PhD-hallgató „Adatalapú döntés alkalmazása az élelmiszeriparban, különös tekintettel a húsipari fermentációs technológiákra” című pályaműve nyerte el.
Az Egyetemi Innovációs Hét (EI7) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019-1.2.1-Egyetemi-ÖKO-2019-00006 projektjének támogatásával valósul meg. A programsorozat célja az egyetem pályázati és innovációs életének, szolgáltatásainak, szellemitulajdon-kezeléséhez kötődő ismereteinek elmélyítése, az egyetemi polgárság ezirányú tevékenységének segítése, valamint a vállalati partnerekkel való együttműködés támogatása, tematikus online képzések, workshopok, kerekasztal-beszélgetések és szakmai előadások segítségével.





