0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

Bírság jár az ittas vadászoknak

Komoly büntetésre számíthatnak azok a vadászok, akiket ittasan, puskával a kezükben találnak. Ez többek között az egyik újítása a francia kormány vadászati tervének.

A  francia Journal Officiel-ben (a Magyar Közlöny francia megfelelője) szombaton megjelent rendelet szerint a fegyvert viselő ittas vadászok ezentúl akár 1500 eurós bírságra is számíthatnak. A visszaesőkre pedig 3000 euróig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak

Az intézkedés része a kormány vadászati tervének, amelyet januárban mutatott be az ökológiai államtitkár, és amelynek célja, hogy mindenki, vadászok és hajtók számára egyaránt javuljon a biztonság.

Fotó: Freepik/illusztráció
A frissen megjelent rendelet aktualitását az adja, hogy megkezdődött a madarak vadászati szezonja, ami február 29-én ér véget.

Bár a vadászbalesetek száma az elmúlt években csökkent, 20 év alatt háromnegyedével kevesebb haláleset történt, de minden egyes vadászbaleset kapcsán újra fellángol a vadászpártiak és vadászellenesek közötti vita. A Biodiverzitás Hivatala (OFB) szerint a

2022-2023-as vadászati szezonban hat ember vesztette életét, mindannyian vadászok, és 78 balesetet regisztráltak, ezek  a vadászat során lőfegyverrel okozott kisebb-nagyobb sérüléseket jelentik.

Az incidensek – azaz az olyan helyzetek, amelyek valószínűleg veszélyeztették volna az embereket vagy a vagyoni javakat, például ingatlanokra vagy háziállatokra leadott lövések – száma is csökkent. Az előző évi 104-hez képest az elmúlt szezonban 84 ilyen esetet jegyeztek fel.

A nyilvántartások szerint Franciaországban jelenleg 5 millió engedéllyel rendelkező,  és több mint 1 millió gyakorló vadász van. Évente mintegy 20 000 új vadász szerez engedélyt.

 

Forrás: leparisien.fr

Magazin ajánló: