0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

A Bounty őszibarack

Magyarországon nemrégiben kapott állami elismerést a Bounty őszibarackfajta.

Az amerikai fajtát Kearneysville-ben (Nyugat-Virginia) nemesítették 1989-ben, több őszibarack keresztezésével az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Kutatási Központjában.

Mutatós és jóízű, szilárd húsú őszibarack a Bounty
A fa közepesen erős növekedésű (katlan vagy váza korona esetén 3-3,5 méter, kordonos nevelés esetén 1,8-2,5 méter magasságig), öntermékeny, középkésőn fordul termőre, ezt követően megbízhatóan és bőven terem.

Gyümölcse augusztus elején, a jól ismert Redhaven fajta után érik, magvaváló, középnagy vagy nagy méretű (65-85 mm), majdnem szabályos gömb alakú, tetszetős formájú, nagyon mutatós. Héja enyhén molyhos, sárga alapszínű, 60-70%-ban sötétpirossal mosott vagy foltozott, és a gyümölcs könnyen hámozható. Húsa sár­ga, kemény, lédús, édes, zamatos ízvilágú, friss fogyasztásra és konyhai, ipari feldolgozásra egyaránt alkalmas.

Fája középerős növekedésű, betegségekre nem különösebben fogékony

Termesztése a mélyrétegű, jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, középkötött, enyhén meszes vagy semleges kémhatású talajon ideális. A fa termőhelyhez való alkalmazkodó képessége jó, betegségekre közepesen érzékeny, baktériumos fertőzésre (Xanthomonas) toleráns. Az idei lisztharmatfertőzés nem ártott neki, szép egészséges lombja volt több fertőzött fa között is.

Tekintettel a fajta nagy hőigényére, termesztése napos, meleg helyen ideális, azonban jó kondíció és vesszőbeérés esetén a téli fagyokat jelentősebb károsodás nélkül elviseli.

A fa vízigénye közepes, azonban nehezen tűri a szárazságot, a hosszan tartó nyári aszályt, ebben az esetben a gyümölcsök, íztelenné válnak, lehullanak.

Hazánkban a Bounty őszibarackot az Agrárminisztérium 2023 áprilisában államilag elismert növényfajtának nyilvánította. A fajta fenntartója Szőnyegi Sándor, egyelőre a Pullulo Faiskolai Kft. szaporítja.

Sz. S.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: