0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

Maguk szedik a kivit Zalában

Lezajlott az első alkalommal meghirdetett "Szedd magad!" akció a becsehelyi kiviültetvényen.
Illusztráció

Zöld és sárga gyümölcshúsú kivi, krémes állagú indiánbanán és mézédes füge. Miklós Ákos Márton termelő a becsehelyi Polai-hegyen termeszti ezeket az egzotikus gyümölcsöket, melyek egyáltalán nem igényelnek kivételes klímát. Erről szombaton meggyőződhetett az, aki részt vett az első alkalommal meghirdetett „Szedd magad!” akciójukon -írja a Zaol.

A házigazda Miklós Ákos Márton néhány hete friss füge bírálaton vett részt, akkor 49 fajta fügét kóstoltak meg a szakértők, hogy kiválasszák a legjobbat.

– Eddig kizárólag áruháznak adtuk el a kivit kamionszámra, olykor 45 tonnát, illetve a többi gyümölcsből szállítottunk még egy valkonyai, házi termékeket árusító vállalkozásnak – mondta a termelő.

– Az idén, a tavaszi fagykár miatt kevesebb mennyiségben termett kivi, ezért meghirdettük a Facebookon, valamint egy idő után szájról-szájra terjedt a híre. A mérlegnél szinte nem volt olyan pillanat, amikor ne lett volna hosszabb sor.

Nagyon sokan sokan érkezetek, úgy látszik a látogatók már alig várták, hogy saját kézzel szüreteljék le a kivit az ültetvényről. Érkeztek horvátok, szlovénok és osztrákok. Ha ez beválik, akkor a fagykár nélküli időkben is folytatjuk a kezdeményezést, s akkor csak egy részét értékesítjük a nagykereskedelemben.

Illusztráció

Az ültetvényen az árnyékot néhány pekándió fa adta, mely egy Észak-Amerikában honos diófafaj. Vagyis eddig az volt, hamarosan viszont akár Becsehelyen is lehet szüretelni belőle, bár Miklós Ákos Márton szerint évekbe telik míg termőre fordul, de néhány egyed már adott pár szem termést.

– Az idén 12 éves a majdnem hét hektáron elterülő kiviültetvény – tette hozzá. – A zöld gyümölcshúsú, még kemény kivit kézzel könnyedén le lehet szakítani.

Szobahőmérsékleten szép lassan érik be, aki viszont ennél gyorsabb sikert remél, annak egy jó tanács: néhány szem kivit egyetlen alma társaságában tegyen be egy nejlonzacskóba, kösse össze és néhány nap alatt bepuhul.

Csak a puha gyümölcs adja kellemesen édes élvezeti értéket.

Miklós Ákos Márton elmondta: Becsehely magasabb, jobb fekvésű település, ráadásul fent a hegyen a nagyon hideg téli éjszakákon hajnalban 5, 8, sőt akár 12 Celsius-fokkal is melegebb van. Évek óta megfigyelhető, hogy a legenyhébb telű része ez az országnak, különösen a határ menti sáv a dombok ölelésében.

Illusztráció

– Az indiánbanán ugyan egzotikusnak tűnik, de talán ez a növény bírja a legjobban a telet, a fagyokat – mesélte. – A pekándió szintén ilyen, bár az októberi fagyokra már érzékenyebb, viszont nem lehetetlen küldetés itt Dél-Zalában sem.

Ahogyan készülök egy Fejioa nevű gyümölcs telepítésére, mely Dél-Brazíliából származik és novemberben érik. De most van beszerzés alatt néhány olyan új-zélandi fajta, ami pár hónappal korábban megérik.

Inkább puha, ananászra emlékeztető ízű, nagy különlegesség lesz ez itt Becsehelyen.

Valóban sokan érkeztek kisebb-nagyobb ládákkal, vödrökkel és kosarakkal, hogy megpakolják azokat a finom, C-vitaminban gazdag jó zalai kivivel.

A következő szedés jó idő esetén október 14-én, szombaton és 15-én,vasárnap fog zajlani, 10 és 17 óra között.

 

Forrás: zaol.hu

Magazin ajánló: