0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Évelők és mézelők a díjnyertes parkban

Budapesten a Pünkösdfürdő parkban létesítettek először közterületi gyümölcsöskertet 75 fával.
Fotó: FŐKERT Facebook

A budapesti Pünkösdfürdő parkba várták a szakembereket a BKM Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziójának munkatársai az immáron 47. alkalommal megrendezett szakmai találkozón. A két éve átadott és idén az Európa Zöld Városa díj nemzeti válogatóversenyén első helyezést elért parkban a résztvevők megismerkedhettek a fejlesztés részleteivel, a zöldfelület újdonságaival.

A szakmai napon a park építésének és fenntartásának tapasztalatait négy helyen osztották meg az érdeklődőkkel a Főkert Kertészeti Divízió szakemberei.

Előzetesen Tüttő Kata főpolgármester-helyettes és Szalmásy Miklós, a BKM Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese megköszönték a park létrehozásában részt vevő szakemberek munkáját és a zöldfelületek fontosságáról szóltak.

Zakar András, a Főkert Kertészeti Divíziójának vezérigazgatója a köszöntőjében elmondta, hogy a park építése során 28 ezer négyzetméteren őshonos évelők magkeverékét használták, ennek a felületnek a fenntartása tavaly a szárazság miatt nagy kihívás volt, az idén azonban a több csapadéknak köszönhetően jól fejlődött az állomány.

Budapesten ebben a parkban létesítettek először közterületi gyümölcsöskertet 75 fával.

A kihelyezett tájékoztatókon a gyümölcsfák oltásáról lehet szakmai anyagot olvasni, vagy éppen arról, hogyan kell a gyümölcsöket befőzni, belőlük lekvárt készíteni. Több közösségi komposztálót és 32 rovarhotelt helyeztek ki a területre.

A Dunában élő halfajokról is olvashatnak rövid leírásokat a tájékoztató táblákon az érdeklődők. A Főkert Divízió ugyanis oktatni szeretne, a lakosság pedig majd eldönti, hogy amit létrehozott a cég, az jó, vagy sem. A Pünkösdfürdő park tervezése során több társadalmi egyeztetést szerveztek, a kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a környék lakóitól nem érkezik elégedetlen, elmarasztaló kritika.

Az Európa Zöld Városa nemzeti díj jelzi, hogy
jót alkottunk, fogalmazott Zakar András. Fotó: Megyes Éva
A sikeres munka egyik titka, hangsúlyozta Zakar András, hogy be kell vonni a fejlesztésekbe a lakosságot, ki kell kérni az emberek véleményét.

A Pünkösdfürdő park építési folyamatában alvállalkozókkal is együtt dolgoztak, a növény­ültetést és a fenntartást viszont már a cég dolgozói végzik. A növények saját termesztőtelepeikről származnak. A park létrejötte mindenki számára tanulási folyamat volt, és megálmodóinak, létrehozóinak küldetése, szakmai feladata az is, hogy ki tudjanak állni magukért, fogalmazott a vezérigazgató.

A Főkert Kertészeti Divíziónál összességében nagymértékű, 2-3 milliárd forint értékű gépparkfejlesztést valósítottak meg az elmúlt időszakban azért, hogy a cég hatékonyabban tudjon működni.

Jelenleg tart a Szent István park fejújítása, ezenkívül a Mester utca, a Hajógyári sziget, valamint a rakpart pesti oldalának tervezése.
A közösségi komposztálás népszerűsítése is fontos küldetés Fotó: Medgyesi Éva

Ha rendelkezésre áll a forrás, akkor a vezérigazgató reméli, hogy jövőre egy újabb helyszínnel tudnak majd büszkélkedni, ahol majd a következő szakmai nap megszervezésére lesz lehetőség.

Az Európa Zöld Városa díj nemzeti megmérettetésében elért győzelem elismerés mindenkinek, aki részt vett a park létrehozásában: a tervezőknek, kivitelezőknek, a Főkert szakembereinek, a BKM Nonprofit Zrt.-nek, a Városháza szakembereinek egyaránt. Ez a díj azt jelzi, hogy jót alkottunk, zárta köszöntőjét Zakar András.

A meghívottak négy csoportra osztva járták be a parkban felállított négy állomást, ahol rövid ismertetők hangzottak el a fatelepítésről, az évelők alkalmazásáról, a madárvédelemről és a komposztálásról. Szó volt az eredményekről és a nehézségekről is, majd rövid szakmai párbeszédek alakultak ki a Főkert szakemberei és a meghívottak között. A komoly szakmaiságot játékos kvízkérdések lazították.

Lapunk következő számában részletes interjút közlünk majd Szalkai Adriennel, a Pünkösdfürdő park tervezőjével, és a projektmenedzsment részéről Bíró Borbálával, a Főkert Kertészeti Divízió zöldfelület-fejlesztési osztályvezetőjével, akik beszélnek a tervezési szempontokról, a növényhasználatról, a lakossággal való egyeztetések eredményéről és az átadás óta eltelt két esztendő legfontosabb tanulságairól.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: