0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Megérkeztek az első vadludak

A Skandináviából és Szibériából érkező madarak első példányai már megérkeztek hazánkba. Azonban világviszonylatban is kevés olyan helyet találni, ahol a félénk vadludak a város szívében, jelesül a tatai Öreg-tónál gyülekeznek.

Idén október 3-án érkeztek meg az első nagy lilikek, amelyeket nagy valószínűséggel vetési ludak, nyári ludak, esetleg kis lilikek, rövidcsőrű ludak vagy vörösnyakú ludak követnek majd. Az első csapat a tatai Öreg-tavat ugyan még nem használja pihenésre és éjszakázásra, de a kerületi tavakon, a Ferencmajori-halastavak egyik csendes taván már megfigyeltek 17 nagy liliket a madármegfigyelők. A madarak jellemzően február végén, március elején indulnak vissza északi költőhelyeik felé.

Megérkezett az első lilikcsapat

Az Öreg-tóra feltehetően november első felében érkeznek a madarak, a 23. Tatai Vadlúd Sokadalom november 25-énre datálható. A napot várhatóan több tízezer madár kirepülése és behúzása fogja keretbe, a ludak kora reggeli ébredését csak a 12 órás madármegfigyelő verseny résztvevői jegyzik, de a ludak esti hazatérése sok látogatónak jelent maradandó élményt. Az ék alakban érkező rajok szürkületkor hatalmas csapatokban térnek vissza a tóra. Az esemény a parton felállított távcsöveken és nagyméretű kivetítőn is követhető, szakértő kommentátor segítségével.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: