0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 18.

Akvapóniás termeléssel javítanák Kuba élelmiszer-ellátását

Kuba évtizedek óta gazdasági válsággal küszködik, ami már a létfenntartáshoz alapvetően szükséges ágazatokba is begyűrűzött, a mezőgazdaságba és a halászatba.

Két fiatal kubai vállalkozó úgy döntött, belevágnak az akvapóniás termelésbe, hogy minél nagyobb bevételre tegyenek szert, és hogy egyúttal javítsák a szigetország egyre rosszabb élelmiszer-ellátását. A Reuters tudósítása szerint az JoJO Aquaponics akvakultúra-rendszerben a halak „szennyvizét” hidropónikus növénytermesztéssel – például saláta termelésével – hasznosítják, hatékonyan és környezetbarát módon egyesítve az akvakultúrás termelést és a növénytermelést.

A technológia tökéletesen illik Kubába – nyilatkozta a hírszolgálatnak Joel Lopez, a JoJo Acuaponics egyik tulajdonosa.

Kuba az utóbbi évtizedek legsúlyosabb gazdasági visszaesésével szembesül, már egyszerre van élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyaghiány, ami a kommunista ország kormányát arra késztette, hogy vállalkozók segítségét kérje a megoldásukhoz.

Csakhogy a kubai vállalkozóknak kihívásokkal teli környezettben kellene boldogulniuk. Az Egyesült Államok által évtizedes embargója megnehezíti a nemzetközi pénzügyi tranzakciókat, az állami gazdaság bürokráciával terhelt, és csak a közelmúltban engedélyezték a magánvállalkozásokat. A kihívások ellenére egyre több kubai indít magánvállalkozást ahelyett, hogy az ország államosított gazdaságában boldogulni. Nem csoda: a  havi átlagfizetés kevesebb, mint 20 dollár.

Forrás: Reuters

Magazin ajánló: