0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Fenntartható gyapottermelést szeretne a FAO

A gyapottermelés fenntarthatóvá tételéhez globális erőfeszítésre volna szükség termesztéstechnológiája megújításában, továbbá ezt szolgáló beruházásokra és szabályozásra – nyilatkozta nemrég Qu Dongyu, a FAO főigazgatója.

Október 7-én a pamut világnapján szervezett bécsi ünnepséget az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete, az UNIDO és a FAO. Az idei rendezvény mottója „Tisztességes és fenntartható pamutgyártást mindenkinek, a gyapottermeléstől a divatig” volt.

Ünnepi beszédében Qu Dongyu azt mondta:

„Ez a nap jó alkalom a gyapottermelés hatékonyságának, inkluzivitásának, ellenálló képességének és fenntarthatóságának javítása iránti elkötelezettségünk újbóli kinyilvánítására”.

A gyapottermelés mintegy 32 millió ember és több mint 100 millió családnak jelenti a megélhetést az öt kontinens 80 országában. Tekintettel arra, hogy az előrejelzések szerint a következő évtizedben évi 1,8 százalékkal nő a a globális kereslet a pamutra, egyre kritikusabb kérdés, hogy mennyire fenntarthatóan állítjuk elő.

„Ehhez sok változtatásra van szükség, alkalmazkodnunk kell, és át kell alakítani a pamutpiac üzleti modelljét: többet kell termelnünk – kevesebből” – figyelmeztetett a FAO elnöke.

Például előre kell lépni a gyapot feldolgozása során keletkező melléktermékek hasznosítását, például étolajként vagy takarmányként, mert ezáltal új bevételhez jutnának a gyapottermelők. Ugyancsak alapvető volna, hogy a globális gyapotkereskedelem valamennyi szereplőjére azonos versenyfeltételek vonatkozzanak, az egyenlő hozzáférés, a megfizethetőség és elérhetőség érdekében.

Forrás: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

Magazin ajánló: