0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Jön a digitális vízum

Az Európai Parlament képviselői szerdán megszavazták a schengeni vízumok digitalizálását célzó új jogszabályt, amely biztonságosabbá és hozzáférhetőbbé teszi azokat.

Heves vita bontakozott ki az Európai Parlament eheti ülésén az európi vízumok kapcsán. A képviselők nagy része támogatta a digitális vízumok bevezetését. Legtöbb felszólaló azzal érvelt, hogy a jelenlegi rendszer nem biztonságos, utaltak a közelmúltban Lengyelországban történt vízum-botrányra, illetve felhívták a figyelmet arra, hogy a Földközi-tengeri európai kikötőkben akár pénzért is hozzá lehet jutni a vízumokhoz. Mindez megszűnne a digitális vízumok bevezetésével, mert ezzel biztonságosabbá és nehezebben hamisíthatóvá válnak a vízumok.

A szavazást megelőző vitában a szlovén Matjaz Nemec azzal érvelt, hogy

Európa jelenleg le van maradva a digitális vízumeljárások terén. Ezzel a reformmal felzárkózunk, és az egész folyamat olcsóbbá és egyszerűbbé válik a kérelmezők számára. A rendszerrel való visszaélést is megnehezíti, és biztonságosabbá teszi az eljárást.

A képviselők szorgalmazzák, hogy a fogyatékosságtól, nyelvtudástól vagy gyenge interneteléréstől függetlenül hozzáférhető legyen.

A szavazás eredményeként az Európai Tanáccsal júniusban kötött megállapodás után a Parlament szavazásán 537 igen, 36 nem és 16 tartózkodás született a schengeni szabad mozgástér digitalizált vízumeljárásával kapcsolatosan.

A vízumkérelmezési eljárás digitalizálásával a jogalkotók célja, hogy csökkentsék a vízumkérelmek benyújtásához szükséges költségeket és erőfeszítéseket, miközben Európa-szerte harmonizált gyakorlatot biztosítanak és javítják a biztonságot.

A vízumkérelmek feldolgozása egyetlen online platformon történne, amely azt is megmondaná a kérelmezőknek, hogy melyik ország kapja meg a kérelmüket például több országba történő utazás esetén. Az új, kriptográfiai aláírással ellátott vízumok biztonságosabbak és nehezebben hamisíthatók is.

Jelenleg a Vízuminformációs rendszer (VIS) és egyéb bel- és igazságügyi adatbázisok elindítását követően az EU-ban a vízumeljárás egyes részeit már digitalizálták, de a vízumkérelmek és a sikeres kérelmezőknek kiadott matricák továbbra is analóg formában maradtak. Ezért van szükség a továbblépésre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu