0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 8.

Dubaiban ezzel az új technológiával termesztenek zöldségeket

Az Egyesült Arab Emírségekben az első iFarm technológiát alkalmazó vertikális farmot Dubaiban hozták létre. A Mama Natura Greens márkanév alatt működő farm ultrafriss leveles zöldeket, mikrozöldeket, ehető virágokat és még sok mást állít elő.
A 784 m²-es farm célja, hogy havonta több mint 3 tonna termést termeljen.

Korábban a hírportálunk a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt arról, hogy egy német vállalat hozta létre Európa legnagyobb vertikális mezőgazdasági létesítményét – az Egyesült Királyságban, valamint arról is írtunk, hogy a dubai repülőtér mellett átadott infarm létesítmény ennek közel háromszorosa. Az új farm, melyet a finn iFarm, vertikális gazdálkodást fejlesztő vállalat épített, mindössze 30 perces autóútra fekszik Dubai központjától. A 784 m²-es ipari épületen átívelő Green Farm optimalizálja a helykihasználást a palánták és növények számára kialakított függőleges többszintes állványokkal.

Dubai legújabb vertikális farmjának épületinformációs (BIM) modellje:

A prémium kiskereskedelmi és a HoReCa szektor kiszolgálására összpontosítva a farm célja, hogy havonta több mint 3 tonna termést termeljen. Az ultrafriss zöldségeket és fűszernövényeket Dubai éttermeinek, szállodáinak és üdülőhelyeinek, valamint olyan kiskereskedelmi láncoknak szállítják majd, mint a Spinneys, a Geant, a Grandiose és a Carrefour.

Az Egyesült Arab Emírségek farmja a világon az első, amely az új iFarm Multigreens technológiával termeszt növényeket. Az iFarm Multigreens különféle növények termesztését teszi lehetővé ugyanazon a helyen: mikrozöldek, bébilevelek, többféle gyógynövényfajta, leveles zöldek és ehető virágok. Ez nagyon rugalmassá teszi a termelést, valamint azt is lehetővé teszi a gazdaság számára, hogy termékskáláját az üzleti célokhoz és a szezonalitáshoz igazítsa.

iFarm Multigreens technológia.
Fotó: iFarm

A fő különbség az iFarm Multigreens és más iFarm vertikális gazdálkodási technológiák között az alkalmazott hidroponikus rendszerben rejlik. A dubai farm az Flood & Drain rendszert használja, amely a tápoldatok időszakos elöntését és leeresztését foglalja magában.

„Az Ebb & Flow fokozza a növényi gyökerek oxigénellátását, ami hatékonyabb táplálékfelvételt eredményez. Az új hidroponikus rendszer, a palánták nagyobb ültetési sűrűségével kombinálva, rekord terméshozamhoz vezetett a termőterület négyzetméterére vetítve. Például, ha Az iFarm Multigreens technológiával a saláta 38%-kal több termést ad, mint a tőzegfarmokon, ahol más öntözési és ültetési módszert alkalmaznak” – magyarázza Nikolay Podvigin, az iFarm mezőgazdasági technológusa.

A gazdaság egyik terméke a mikrozöld. Ezek retek, brokkoli, vörös mustár és más növények csírái. A rövid növekedési ciklus miatt a mikrozöldek nagyon jövedelmezőek – mindössze 7-14 nappal az ültetés után takarítják be őket.

Microgreens, iFarm Multigreens technológia.
Fotó: iFarm
„A bébilevelek és a leveles zöldek is helyet kapnak a függőleges többszintes állványokon. Tervezzük ehető virágok termesztését is – violákat és begóniát. Ebben a hónapban várható az első betakarítás a gazdaságban” – mondja Nikita Zubko, a Green Farm ügyvezető igazgatója.
Termőterület. iFarm Multigreens technológia. Fotó: iFarm

A farmot az iFarm Growtune, egy „minden-az-egyben” IT-vezérelt farmmenedzsment szoftver kezeli. Tartalmaz növénynövekedési recepteket, állattenyésztési eszközöket, mezőgazdasági üzemi nyilvántartásokat és egyéb eszközöket, amelyekre a gazdálkodónak szüksége van ahhoz, hogy kiváló minőségű termést érjen el egy pontosan kiszámítható időkereten belül.

„Az iFarm Growtune automatizálási megvalósításával optimalizáltuk a dolgozói létszámot. Így csak 5 alkalmazottunk van a farmon, akik az alapvető termelési műveleteket végzik, míg az összetett technológiai folyamatok felügyeletét és irányítását az iFarm Growtune szoftverre bíztuk. – magyarázza Nikita Zubko.

Az iFarm jelenleg is tárgyalásokat folytat az Egyesült Arab Emírségekben, további mezőgazdasági berendezéseket szállításáról.

Forrás: iFarm