0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Savalan Borászat: Azerbajdzsán színei egy pohár borban

Különleges meghívást kaptunk a nemzetközi szinten is díjnyertes azerbajdzsáni Savalan ASPI Borászat exkluzív kóstolójára

Különleges meghívást kaptunk a nemzetközi szinten is díjnyertes azerbajdzsáni Savalan ASPI Borászat exkluzív kóstolójára. A bemutatónak Tahir Taghizadeh, az Azerbajdzsáni Köztársaság meghatalmazott nagykövete jóvoltából – aki egyben az esemény fővédnöke is volt – a Budapesti Azerbajdzsáni Nagykövetség adott otthont. A bemutatón részt vett Arif Rahimov, a Savalan pincészet, illetve az ASPI AGRO cég tulajdonosa, Timur Mamedov, az Azerbajdzsáni Bortermelők és Exportőrök alelnöke, a Savalan ASPI vezérigazgatója. A Magyarországon először bemutatkozó Savalan borokat világszerte 47 Michelin-csillagos étterem választotta már kínálatába.

Tahir Taghizadeb

Az elegáns helyszínt a borok mellett még ünnepélyesebbé tették a hozzájuk párosított fogások, melyeket Németi Sándor, a WineArtCulture tulajdonosa álmodta meg együttműködésben a Svájcban élő Dualszky-Kovács Péterrel, aki több neves külföldi étterem konyhafőnöke és séfje, a Bocuse d’OrHungary 2017 elődöntőse.

Tíz bortétel, s legalább ennyi arca a Savalan borászatnak. Nem véletlen, hiszen a Bakutól mintegy 260 kilométerre található 360 hektáros vállalkozás négy klimatikus zónában fekszik.

Ennek is köszönhető, hogy az autentikus azeri fajták csakúgy jól érzik magukat, mint a világfajták. Kínálatukban a könnyű fehérek mellett, érlelt fahordós tételek, de a gyümölcsös vörösökön túl komoly érlelési potenciával rendelkező nagy cuvéek is szerepeltek a bemutatón.

A Gabala hegyvidéki régiójában, a Kaukázus-hegység lábánál 400 méter magasságban található, 2007-ben alapított pincészet – arról is közismert, hogy olyan modern laboratóriuma van, amilyennel Európában csupán a borászatok 5 százaléka rendelkezik –

olasz szakemberek tapasztalataira alapozva igyekszik újjáéleszteni a borászat művészetét a közel 6000 éves borkultúrával rendelkező Azerbajdzsánban.

Alapos talaj- és klímaelemzést követően szőlőültetvényeiket a Vivai Cooperativi Rausedo cég biztosította, amely világelső a szőlőoltványok előállításában. A borokért szintén két olasz szakember, Daniel D’Andrea és Elisa Vagnoni a felelős. Mondhatnánk, a pincészetnél két napfényes ország, Azerbajdzsán és Olaszország találkozik.

Daniel D’Andrea

Daniel D’Andrea – aki tíz éve dolgozik a borászatnál – kérdésünkre elmondta, az ültetvényeik az Azerbajdzsán Grand Canyona címet is elnyerhetnék, mivel a szőlőiket körülölelő két folyó mintegy 50 méter mély mederben fut lefelé.

A nyár nagyon meleg, így az egész területet csepegtető berendezéssel láttál el, melyeket 20 centiméter mélyen helyeztek el a talajban. Ugyanakkor a fensík jellegű ültetvényekben mindig fúj a szél, így legfeljebb 4-5 permetezéssel megoldják a növényvédelmi problémákat.

Kínálja magát a kérdés: Azerbajdzsán nem muszlim ország? Hogy lehet itt borkultúra? A válasz: de igen, azonban

a helyi lakosok többsége az iszlám vallás toleránsabb verzióját gyakorolja, s így megengedett az alkoholfogyasztás.

Azerbajdzsán szekuláris, multikulturális ország, a kaukázusi népek szenvedélyességével, büszkeségével, olyan hely, ahol a szőlőművelés komoly hagyományokkal rendelkezik. S bár ott is küzdenek a az alkoholfogyasztás csökkenésével, a helyiek még mindig szívesen fogyasztanak – elsősorban vörös – borokat. A szakember elmondta, szinte minden kert végében megtalálható néhány tőke, de a borok többsége 20-22 borászatból származik.

A bemutatót követő állófogadás során autentikus azerbajdzsáni ízeket kóstolhattunk meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: