Különleges meghívást kaptunk a nemzetközi szinten is díjnyertes azerbajdzsáni Savalan ASPI Borászat exkluzív kóstolójára. A bemutatónak Tahir Taghizadeh, az Azerbajdzsáni Köztársaság meghatalmazott nagykövete jóvoltából – aki egyben az esemény fővédnöke is volt – a Budapesti Azerbajdzsáni Nagykövetség adott otthont. A bemutatón részt vett Arif Rahimov, a Savalan pincészet, illetve az ASPI AGRO cég tulajdonosa, Timur Mamedov, az Azerbajdzsáni Bortermelők és Exportőrök alelnöke, a Savalan ASPI vezérigazgatója. A Magyarországon először bemutatkozó Savalan borokat világszerte 47 Michelin-csillagos étterem választotta már kínálatába.

Az elegáns helyszínt a borok mellett még ünnepélyesebbé tették a hozzájuk párosított fogások, melyeket Németi Sándor, a WineArtCulture tulajdonosa álmodta meg együttműködésben a Svájcban élő Dualszky-Kovács Péterrel, aki több neves külföldi étterem konyhafőnöke és séfje, a Bocuse d’OrHungary 2017 elődöntőse.
Ennek is köszönhető, hogy az autentikus azeri fajták csakúgy jól érzik magukat, mint a világfajták. Kínálatukban a könnyű fehérek mellett, érlelt fahordós tételek, de a gyümölcsös vörösökön túl komoly érlelési potenciával rendelkező nagy cuvéek is szerepeltek a bemutatón.
A Gabala hegyvidéki régiójában, a Kaukázus-hegység lábánál 400 méter magasságban található, 2007-ben alapított pincészet – arról is közismert, hogy olyan modern laboratóriuma van, amilyennel Európában csupán a borászatok 5 százaléka rendelkezik –
Alapos talaj- és klímaelemzést követően szőlőültetvényeiket a Vivai Cooperativi Rausedo cég biztosította, amely világelső a szőlőoltványok előállításában. A borokért szintén két olasz szakember, Daniel D’Andrea és Elisa Vagnoni a felelős. Mondhatnánk, a pincészetnél két napfényes ország, Azerbajdzsán és Olaszország találkozik.

Daniel D’Andrea – aki tíz éve dolgozik a borászatnál – kérdésünkre elmondta, az ültetvényeik az Azerbajdzsán Grand Canyona címet is elnyerhetnék, mivel a szőlőiket körülölelő két folyó mintegy 50 méter mély mederben fut lefelé.
Kínálja magát a kérdés: Azerbajdzsán nem muszlim ország? Hogy lehet itt borkultúra? A válasz: de igen, azonban
Azerbajdzsán szekuláris, multikulturális ország, a kaukázusi népek szenvedélyességével, büszkeségével, olyan hely, ahol a szőlőművelés komoly hagyományokkal rendelkezik. S bár ott is küzdenek a az alkoholfogyasztás csökkenésével, a helyiek még mindig szívesen fogyasztanak – elsősorban vörös – borokat. A szakember elmondta, szinte minden kert végében megtalálható néhány tőke, de a borok többsége 20-22 borászatból származik.
A bemutatót követő állófogadás során autentikus azerbajdzsáni ízeket kóstolhattunk meg.