0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

A kukorica és a napraforgó vetőmagpiaca

A fő őszi vetésű kultúrák, a búza és az árpa vetésterülete jelentősen nőtt 2022 őszén, elsősorban a 2023-as kukorica vetésterület rovására. Ugyanakkor a napraforgó vetésterülete meghaladta a 700 ezer hektárt, ami új rekord.

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon, kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot.

Alábbi összeállításunk közzétételével is szeretnénk megköszönni a részvételt mindenkinek, aki valamelyik kutatásunkban segítségünkre volt.

A fő őszi vetésű kultúrák, a búza és az árpa vetésterülete jelentősen nőtt 2022 őszén, elsősorban a 2023-as kukorica vetésterület rovására. Ugyanakkor a napraforgó vetésterülete meghaladta a 700 ezer hektárt, ami új rekord.

Napraforgó

Idei kutatásunkban 661 napraforgó-termelő válaszolt a kérdéseinkre, akik összesen 91 938 hektáron termesztették a kultúrát. Az Agrárstatisztikai Rendszer és a KERMAP műholdas területbecslő adatai alapján, amit saját becslésünkkel egészítettünk ki, a kultúra 714 800 hektáros magyarországi területének 12,9 százalékát művelték a válaszadóink. Az elvetett zsákok száma szerint, a Kynetec becslése alapján, 150 ezer szemes kiszereléssel számolva 2021-ban 262 ezer, 2022-ban 282 ezer, idén pedig 284 ezer zsák volt a napraforgó vetőmagpiaca. Az idén napraforgóval vetett terület mérete miatt a felhasznált vetőmag volumene a tavalyi rekordot is túlszárnyalta.

Ezen információk alapján 2023-ban minimálisan változott a technológia a korábbi évekhez képest, vagyis egy zsák vetőmag 2,52 hektárra elég. Ez alapján átlagosan 59,6 ezer magot vetettek hektáronként a napraforgó-termelő gazdaságok.

Idén is a Syngenta dominálta a piacot a felhasznált zsákok száma alapján, a vállalatot a Pioneer (Corteva), majd a Limagrain követte a volumen alapján felállított ranglistán.

Legjelentősebb napraforgó-termesztő régiónk az Észak-Alföld (Jász-nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) és Pest megye – a kultúra hazai területének 36 százaléka ezekben található –, illetve a Dél-Alföld (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád), ahol a napraforgó-terület 23 százaléka található. E két régió és Pest megye teszik ki az országos vetésterület 59 százalékát.

Idén sem változott a nagy olajsavtartalmú és a linolsavas hibridek aránya, az utóbbi három szezonban kétharmad-egyharmad megoszlásban vetették őket a termelők (1. ábra).

A Clearfield® és a Clearfield Plus® gyomirtási technológiával kezelhető napraforgó hibridek területe nőtt 2022-höz képest, már a terület 61 százalékán ilyen hibrideket vetettek. Az Express® technológiával gyomirtható hibridek aránya csökkent az előző évihez képest, a napraforgó-terület 34,5 százalékán vetették őket az idei szezonban.

Az előző évtizedben lezajlott változások eredményeként a nem herbicidtoleráns napraforgók visszaszorultak, gyakorlatilag eltűntek, a területi arányuk tavaly nem érte el 3 százalékot.

Viszont 2023-ban valamekkora növekedést figyeltünk meg, újra nőtt a nem herbicidtoleráns napraforgók vetésterülete.

Kukorica

Idei felmérésünkben 1060 kukoricatermelő gazdaság válaszolt a kérdésekre, amelyek összesen 190 682 hektáron termesztettek kukoricát. Az Agrárstatisztikai Rendszer és a KERMAP műholdas területbecslő adatai alapján, amiket saját becslésünkkel egészítettünk ki, a kultúra idei 864 900 hektárjából 22 százalékot műveltek a válaszadóink.

Eszerint vetésterülete több mint 250 ezer hektárral csökkent az előző évihez képest.

Nagyjából 80 ezer hektárral csökkent a vetésterülete a Dél-Alföldön (Bács-­Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés) és az Észak-Alföldön (Jász-­Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-bereg). A legkisebb mértékben Nyugat-Dunántúlon (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala) csökkent a vetésterülete, ott csak 4 ezer hektárral kisebb területen termelték a kukoricát, mint tavaly.

Az elvetett zsákok száma a Kynetec becslése alapján, 50 ezer szemes kiszereléssel számolva, 2021-ben 1,564 millió zsák volt a kukorica vetőmagpiaca, tavaly 1,580 millió zsák, idén pedig 1,205 mil­lió zsák. Vagyis 2023-ban körülbelül 250 ezer zsákkal kevesebb vetőmagot használtak fel a termelők, mint az utóbbi években.

Mint a 2. diagram mutatja, továbbra is FAO 360-400 éréscsoportba tartozó hibrideket vetették a legnagyobb területen a magyar termelők 2023-ban. A hosszabb tenyészidejű (FAO 410 és afeletti) hibridek használata visszaesett, ami egyfajta elmozdulásra utal a korábbi éréscsoportba tartozó hibridek javára a piacon. A hibridekhez rendelt FAO-számok megegyeznek a nemesítőik által meghatározott FAO-számokkal.

Ismeretlen hibridnek azokat a hibrideket nevezzük, amiket a termelő nem tudott minden kétséget kizáróan azonosítani.

Végezetül, ez úton is köszönjük a kutatásainkban részt vevő gazdáknak és szakembereknek, hogy válaszoltak a kérdéseinkre, és a 2023–2024-es mezőgazdasági szezonra is sikeres gazdálkodást kívánunk nekik!

Felméréseinket folytatjuk. Kérjük, legyen Ön is válaszadónk!

Puskás Péter
Kynetec Hungary Kft.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: