0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

A kiegyensúlyozott cégműködéshez idősebb és fiatal kollégákra is szükség van

Palotás Sándor tudatosan készítette fel fiát a cég átadására, egyebek mellett erről a folyamatról beszélgetett Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője a cég ügyvezető-tulajdonosaival az MMG Direkt legutóbbi adásában.

A Déli-Farm Kft. remek példája annak, hogyan kell megalapozni és megfelelő időben átadni a családi gazdaságot a következő generációnak. Palotás Sándor tudatosan készítette fel fiát, ifj. Palotás Sándort és vállalkozását a cég átadására, egyebek mellett erről a folyamatról beszélgetett Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője a cég ügyvezető-tulajdonosaival az MMG Direkt legutóbbi adásában.

A Déli-Farm Kft. 2006-2007 között, amikor a cég teljes egészében a Palotás családhoz került, vált családi vállalkozássá. Alaptevékenységük elsősorban takarmányozási és tenyésztési szaktanácsadás volt, erre épült rá később fokozatosan a haszonállattartási eszközök kereskedelme, majd villanypásztorrendszerekkel, lósportfelszereléssel és kisállattartási alkalmatosságokkal bővült a forgalmazott termékek listája.

– Azt mondhatom, hogy a takarmánykereskedelem és szaktanácsadás, illetve az eszközértékesítés nálunk két külön ágon fut, külön apparátus végzi ezeket a tevékenységeket. De azt tapasztaljuk, hogy a Déli-Farmról egyre inkább az eszközforgalmazás és webáruházunk jut eszébe vásárlókörünknek

– ismertette ifj. Palotás Sándor.

Illusztráció

 

– A szaktanácsadói hálózatunkban dolgozó szakemberektől elvárjuk, hogy a gazdaságokban a takarmányozás lépéseit az alapoktól egészen a végkifejletig végig tudják menedzselni. Kezdve a receptúra-készítéstől a technológiai folyamatok követésén át a tenyésztésig, szaporodásbiológiáig.

Szolgáltatásunkkal éves szinten kiszámítjuk és meghatározzuk a gazdaságokban tartott állományok abrak-, takarmányigényét, megvizsgáljuk a tömegtakarmányok minőségét, beltartalmi értékeit, valamint mindezeket beillesztjük abba a takarmányozási folyamatba, amit a szaktanácsadók tanácsolnak, hogy az adott gazdaság termelési hatékonysága megnövekedjen

– mondja id. Palotás Sándor, aki kitért a családi vállalkozás ezen ágának másik szegmensére is, a takarmány-értékesítésre. A tavalyi aszályos év nagyban megnehezítette a minőségi alapanyag-beszerzésüket, emiatt az azt megelőző évi készletekből kellett vásárolniuk, amit csak igen jelentős felárral tudtak megtenni, így nehezen lehetett profitábilissá tenni az értékesítést.

Illusztráció

Nem úgy az eszközértékesítés! Ahogy a tulajdonos-ügyvezetők fogalmaztak, a támogatott beruházások megvalósításával az eszközbeszerzés is fellendül, így ha a cég egyik lába „megsántul”, a másik nem hagyja, hogy térde ereszkedjen a vállalkozás. Persze, egy jól működő vállalkozásnak nem szabad a beruházásdömpingre apellálnia, hanem a kidolgozott stratégia mentén haladva kiegyensúlyozott bevételt kell teremtenie.

– Ahogy a növénytermesztésben is egyre nagyobb szeletet követel meg a precíziós gazdálkodás, úgy az állattartás is kezd a precíziós módszerek, technológiák felé tolódni. Ezeket a változásokat mi is figyelemmel kísérjük, ezért eszközforgalmazásunkban és -értékesítésünkben olyan precíziós termékek is színesítik a palettát, amelyek smart funkcióval rendelkeznek. Ezen a téren nem informatikai alapokon nyugvó precíziós modelleket, hanem napi felhasználást érintő eszközöket forgalmazunk. A villanypásztorrendszereknél például egyre többen veszik igénybe a távolról vezérelhető rendszereket, miként a baromfi- vagy hobbiállattartásban alkalmazott etetők vagy itatók esetében is egyre kelendőbbek az automatizált berendezések – mondja ifj. Palotás Sándor, hogy portfóliójukkal miképpen igyekeznek lekövetni az aktuális piaci trendeket.

Mindketten vallják, a versenyképességet kizárólag az aktuális trendek figyelésével lehet fenntartani, egyebek mellett ez volt az egyik közös kiindulási pont a generációváltás során.

Ifj. Palotás Sándor 24 éve dolgozik a Déli-Farm Kft.-nél, ez idő alatt sok mindent látott és tanult édesapjától a cég vezetéséről.

– Az bizonyos, hogy a következő generáció részéről mindenképpen kell egyfajta affinitás ahhoz, hogy egy cég szerkezeti felépítését, működésének folyamait átlássa, valamint a cégvezetéshez legyen megfelelő karizmája, fellépése, de talán ami a legfontosabb, szeresse azt, amit csinál. Édesapámmal mindvégig rugalmasan működtünk együtt, persze voltak kisebb-nagyobb súrlódások, de hát hol nincsenek a generációváltás alatt.

Azt is nagyon fontosnak tartom, hogy a tapasztalt, idősebb kollégák és a dinamikus, innovatív ötletekkel elő álló fiatal kollégák cégen belül megfelelő arányban legyenek. Csak így lehet kiegyensúlyozott és hatékony teljesítményt nyújtani.

Ezek mind kellettek ahhoz, hogy fennállása során a Déli-Farm Kft. oda jutott, ahol jelenleg van.

Illusztráció
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: