0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

1200 új fát ültetnek Budapesten idén ősszel

Elindult az őszi faültetési szezon a fővárosban is: fasorok, parkok, sőt, egy erdő is új fákkal gazdagodik majd.

Az elkövetkező másfél-két hónapban városszerte több helyen lehet majd a Főkert munkatársaival találkozni, akik több mint 1200 előnevelt, azaz iskolázott, koros fával gazdagítják Budapest fasorait és parkjait.

Több mint 100 helyszínen folynak majd a fasortelepítési munkálatok Budapesten – adta hírül a Főkert a facebook oldalán. Sok olyan terület van, ahol csak néhány fa kerül a földbe, ám bőven akad olyan helyszín is, ahol nagyobb számban ültetnek majd a szakemberek. Ilyen például a XIX. kerületi Ady Endre út, ahol a fasorrekonstrukciós munka során a tavasszal balesetveszély miatt eltávolított fákat most pótolják, nem kevesebb mint 180 facsemetét telepítenek az üres fahelyekre.

A Főkert tervei szerint több fafajból álló biodiverz fasort alakítanak majd ki, amely ellenállóbb a kártevőkkel és kórokozókkal szemben. A Római-part is több mint 130 facsemetével gazdagodik, itt is többféle fajt ültetnek, amelyek a vízparti környezetet kedvelik, többek között fehér fűzt (Salix alba ’Liempde’) és szívlevelű égert (Alnus cordata) is.

Néhány helyen a kártevőkre és kórokozókra való érzékenység miatt szükségessé vált, hogy más fafajjal pótolják a korábban balesetveszély miatt eltávolított egyedeket. Így van ez a III. kerületi Pacsirtamező utcában is, ahol a magaskőrisek (Fraxinus excelsior) többek között a kőrisvész és a farontó lepkék (Cossus sp.) kártételének estek áldozatul. Itt új fafajt próbálnak ki, egy olyan égerfajtát (Alnus x spaethii), amely a szárazabb környezetben is jól érzi magát, valamint jó várostűrő tulajdonságokkal és kevés kártevővel rendelkezik, így minden adott, hogy tartósan megmaradjon a területen.

A parkokban is megkezdődnek az ültetési munkák, a Margitszigeten például közel 150 fát ültetnek ebben a szezonban, igen változatos fajösszetételben: lesznek köztük hússzínű vadgesztenyék (Aesculus x carnea ’Briotii’), sárga levelű lepényfák (Gleditsia triacanthos ’Sunburst’), páfrányfenyők (Gingko biloba) és díszcseresznyék (Prunus sargentii ’Accolade’) is.

Az erdősítés sem maradhat el idén ősszel:

a hangsúly a IV. kerületi Farkaserdőn lesz, ahol a tervek szerint 7000 db erdészeti facsemetét ültetnek el a Főkert munkatársai.

Ezen a területen az idegenhonos, invazív fajok visszaszorításán dolgoznak, az ittlévő fehér akác ültetvényt fokozatosan lecserélik őshonos kocsányos tölgyes állománnyal, miközben a terület erdővel borítottsága megmarad.

Forrás: Főkert facebook

Magazin ajánló: