0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Egy üzlet csak elégedett vásárlókkal működik

Tizenkilencedik alkalommal rendezett szakmai találkozót az Európai Kereskedelem Napja alkalmából a VOSZ és a KAVOSZ.

A november 7-én, Budapesten tartott eseményen a hazai és a nemzetközi kereskedelem volt a fókuszban, de az aktuális szakmai kérdések megvitatása mellett Klauzál Gábor elismerő oklevelet és Magyar Kereskedelemért Nagydíj kitüntetéseket is átadtak.

Nagy István agrárminiszter a beszédében köszönetet mondott a hazai kereskedelem valamennyi szereplőjének, hogy a koronavírus-járvány idején és a háborútól terhes években, a logisztikai, szállítási nehézségek ellenére, az élelmiszer-ellátás mindvégig biztosított volt. Az elmúlt évek azt is bebizonyították, hogy a magyar élelmiszer- és feldolgozóipar, valamint a kereskedelem nemcsak stratégiai ágazattá vált, hanem nemzetbiztonsági szerepet is betölt. Ugyanakkor az energiaválság arra is rávilágított, hogy a globális kereskedelmi ellátási láncok nagyon is sérülékenyek, ezért szükségszerű a teljes értékesítési lánc új stratégiájának a kialakítása.

Nagy István: a magyar termékek nemcsak megbízhatóak, de a rövid ellátási lánc miatt fenntarthatóság szempontból is előnyösek
Kiemelte a fogyasztói magatartás változását, a fenntarthatóság, az ökológiai hatások csökkentése, a tudatos vásárlás és az árérzékenység mind egyre nagyobb hangsúlyt kap, amihez a kereskedelmi szolgáltatásoknak alkalmazkodniuk kell. Mostanra tévhitté vált, hogy az importáru hosszú távon olcsó marad – amint már nem vezetnek le felesleget és a hazai konkurencia újra feltűnik, megdrágulnak. A tárcavezető úgy gondolja, hogy a magyar termékeket nemcsak minőségük folytán érdemes megvásárolni, hanem megbízhatóak, illetve a rövid ellátási lánc miatt fenntarthatósági szempontból is előnyösek, valamint megszilárdítják az ellátás-biztonságot.

Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke az idei év nehézségeit ecsetelte.  Az infláció, a magas kamatok, az energiaválság, az ellátási láncok problémái egyszerre sújtották a kereskedőket, akiknek a szerepe felettébb hálátlan, „hiszen amikor minden jól működik, észre sem vesszük őket, csak akkor, amikor zavarok lépnek fel.” Az idén fennállásának 35. évfordulóját ünneplő szervezet tavasszal elfogadott ötéves stratégiájában a vállalkozói szektor érdekképviselete mellett aktívabb, támogatói szerepre törekszik.

„Ennek érdekében elindítottuk a VOSZport szoftvert, amely a cégek adminisztratív terheinek csökkentését szolgálja.” Valamint energiahatékonysági és ESG (Environmental – ’környezeti’; Social – ’társadalmi’; Governance – ’irányítási’) -tanácsadásban is segítségére lehet a kereskedelmi szférának.

Eppel János: a kereskedők szerepe hálátlan: természetesnek vesszük az ellátási rendszer folyamatos működését
Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója beszédében rávilágított arra, hogy az Európai Unió kereskedelmi szektorában 26 millióan dolgoznak, Magyarországon mintegy félmillióan. A kereskedelem állítja elő az uniós GDP 8 százalékát, Magyarországon ennél is nagyobb, 11-12 százalékos a súlya. 2022-ben a teljes magyarországi kiskereskedelmi forgalom (az online és csomagküldő szolgáltatásokkal együtt) 17 ezer milliárd forint volt. Az idén várhatóan csökken a volumen, bár az októberi adatok között már akadnak kedvezőbbek. 2023-ban a vállalkozások nagyjából 60 százaléka – a kötelező minimálbér-, illetve garantált bérminimum-emelésen túl – nem hajtott végre béremelést. Az üzletek száma ugyan csökkent – 2021 végén még 112 ezer működött az országban, ez a szám tavaly 4600-zal csökkent, és idén is 3-4000 bezárás valószínűsíthető –, az ellátásbiztonság azonban folyamatos volt.

Krisán László új iránynak tartja az ügyfélközpontú értékesítést. „A vásárlók valódi élményekre vágynak, már nem érik be az árengedményekkel. A fogyasztók ugyanakkor egyre kevésbé kiszámíthatóak, már nem annyira jellemző az impulzív vásárlás. A nehezebb időszakokban erősödik az árérzékenység, ezzel magyarázható a saját márkás termékek népszerűségének növekedése is” – magyarázta a vezérigazgató.

Krisán László: a vásárlók valódi élményekre vágynak, már nem érik be az árengedményekkel

A szakmai nap köszöntőbeszédei után átadták a Klauzál Gábor elismerő okleveleket, valamint a Demjén Sándor által alapított Magyar Kereskedelemért Nagydíj kitüntetéseket.

A cikk bővebben a Magyar Mezőgazdaság 46. számában olvasható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu