Az elmúlt években nagyon nagy károkat szenvedett a hízottliba-előállítás, aminek következtében olyan jelentősen megdrágultak a termékek, hogy a kereskedők, sok esetben pedig a vevők is elfordultak tőlük – mondta el Vajda Tamás, az egyik legnagyobb hazai hízott víziszárnyast termelő cég, az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója.
Az áruk egyelőre magas marad, ha év elejéhez vagy az egy évvel ezelőtti szinthez képest talán kicsit konszolidálódott is. A termelési költségek ugyanis egyelőre nagyon magasak. A szeptemberben-októberben betakarított kukorica valószínűleg már olcsóbb takarmányt fog jelenteni a termelőknek, de ezt a termékek áraiban legkorábban a karácsonyi akciók során, illetve jövő évben fogják érdemben tapasztalni a fogyasztók.
Az Integrál-Group Kft. hízottliba-termelése durván a negyedére, 250 ezer darabra esett vissza 2018 óta. Ezzel párhuzamosan az integrációban termelők száma is jelentősen – a korábbi 100-as nagyságrendhez képest 20-30-ra – csökkent. Ebben a piac beszűkülése mellett a madárinfluenza-járvány fellobbanásainak is jelentős szerepe van.
A libánál ugyanis nagyon hosszú idő, mire a szülőpárok elvesztése után újra lehet indítani a termelést. Csak az egy év, mire a napos libából megszületik az első tojás.
A megkérdezett szakember aláhúzta:
A kft. termelését teljes egészében az Integrál Zrt. kiskunfélegyházi víziszárnyas-vágóhídja veszi át, ahonnan várhatóan mintegy 350 ezer darab feldolgozott hízott liba kerül ki idén. Ez jelentős csökkenés a 2020 előtti kibocsátáshoz képest, de így is az egyik legnagyobb feldolgozóüzem az országban. A feldolgozott hízott liba mennyiségének mintegy a fele kerül kivitelre, de árbevétel tekintetében ez 75-80 százalékot eredményez, vagyis külföldön nagyobb igény van a libamájra, mellre, combra, és ezeket sokkal jobb áron lehet értékesíteni.
Vajda Tamás szerint a jövőben is meg fog maradni a hagyományos, kistermelői előállítás a magas prémium minőségű termékeivel, és vele párhuzamosan a szigorúan ellenőrzött, rendszerszintű, korszerű termelés.
Véleménye szerint bármennyivel is olcsóbb a kacsa és kényelmesebb a konyhai feldolgozása, a hízott liba és libamáj nem fog végleg eltűnni a hazai konyhákból, hiszen speciálisan magyar termék. „Biztos vagyok benne, hogy hosszú időn keresztül fogjuk még élvezni, mert a hízott kacsára sok más emberhez hasonlóan én is úgy gondolok, hogy egy iparszerűen előállított termék, amely kevésbé prémium kategória.”