0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Elpusztultak az olajfák a közel-keleti háborúban

Az izraeli ágyúzás okozta tüzek 40 ezer olajfát pusztítottak el Libanonban.

Az izraeli tüzérség által okozott tüzek Dél-Libanonban mintegy 40 ezer olajfát emésztettek fel és több száz négyzetkilométernyi területet perzseltek fel. A bejrúti hatóságok azzal vádolják Izraelt, hogy fehér foszfort használt – közölte csütörtökön Abbász Hajj Hasszán libanoni mezőgazdasági miniszter.

A határ libanoni oldalán naponta pusztítanak tüzek azóta, amióta háború tört ki Izrael és a Gázai övezetben kormányzó Hamász palesztin iszlamista csoport között.

A miniszter azzal vádolta Izraelt, hogy a tüzeket azzal okozta, hogy fehér foszfort (a genfi egyezmény által a harctéren tiltott anyagot ) tartalmazó rakétákkal pusztított el erdős területeket, amelyeket a Hezbollah harcosai fedezékként használhattak. Az izraeli hadsereg határozottan tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy az általa használt füstgránátok nem tartalmaznak fehér foszfort.

A mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a harcok kitörése óta mintegy 130 tűzesetet jelentettek 60 faluban és környékén.

-Az olajbogyókat még nem szüretelték le, ami azt jelenti, hogy elvesztettük a fákat és az idei  szezont is – mondta a libanoni miniszter.

Ez kevésbé lenne ilyen szomorú, ha két vagy három éves fákról lenne szó. De vannak olyan olajfáink, amelyek 200 évesek – mondta Dory Farah, a határ menti Alma Alashab faluból származó gazda. A termelők szerint a kormány nem fogja tudni kárpótolni őket a veszteségekért, mivel az országot az elmúlt négy évben hatalmas pénzügyi válság sújtotta.

-Az a 40 000 fa 40 000 történetet jelent. Az emberek spirituálisan kötődnek az olajfákhoz. Őseink ültették őket, és ma elveszítjük azokat. – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy a minisztériuma felkérte az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetét (FAO), hogy segítsen az érintett gazdáknak, és mérje fel a kár mértékét.

Az olajbogyó-termesztés Libanon mezőgazdasági területének több mint 20 százalékán történik, és közel 110 ezer gazdálkodónak jelent jövedelemforrást, ami Libanon mezőgazdasági GDP-jének 7 százalékát teszi ki.

Forrás: farmer.pl