0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

A hatékonyabb baromfitartás érdekében alapított céget az Óbudai Egyetem

Az Óbudai Egyetem (ÓE) Birdwatcher Zrt. néven digitális agrárinnovációs startup-céget alapított a baromfitartás hatékonyságának növelésére a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználásával.

Az Óbudai Egyetem (ÓE) Birdwatcher Zrt. néven digitális agrárinnovációs startup-céget alapított a baromfitartás hatékonyságának növelésére a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználásával – közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A közleményben Kovács Levente rektort idézve azt írták, hogy az egyetem kutatói bázisáról induló vállalkozás a szárnyasok megfigyelése alapján olyan algoritmusokat alkalmaz, amelyek segíthetik a hízási ciklus optimalizálását egyedi súlybecslés alapján, továbbá lehetővé teszik a vészhelyzetekre és betegségekre való gyors reagálást.

Kifejtették: a Birdwatcher baromfifigyelő-alkalmazás kameraképek elemzésén alapuló algoritmusokkal súlybecslést ad a tartástérben lévő, teljes baromfiállományra, így valós időben pontosabban kalkulálható a hizlalási ciklus.

A mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást egyesítő kamera- és képfeldolgozó rendszer képes a nagyüzemi, zárt körülmények között tartott baromfi viselkedésének megfigyelésére, észlelve a szokásostól eltérő jeleket, ami figyelmezteti a gazdát vészhelyzetekre, megbetegedésekre.

A prototípus már üzemel egy baromfitartónál, és

tárgyalásokat folytatnak a rendszer bevezetéséről az egyik legnagyobb magyarországi baromfifeldolgozóval.

„A megoldásunk lényege az egyszerű használat, a skálázhatóság, az adott baromfitartó gazdaság automatizáltsági szintjétől és telepméretétől függetleníthető technológiai megoldás” – idézi a közlemény a fejlesztési projekt egyik vezetőjét.

A közlemény szerint a rendszer csak Magyarországon potenciálisan négyszáz piaci szereplőt érdekelhet. Az ágazatban a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt nagy az igény a precíziós baromfitartást kínáló megoldásokra – írták.

Forrás: MTI

Magazin ajánló: