0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 28.

Közel 10 milliárdos korszerűsítés a MATE Gödöllői kampuszán

9,569 milliárd forint értékű átfogó energetikai korszerűsítést adtak át a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői Szent István Campusán november 14-én.
Az avatószalagot Nyul Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár, Gyuricza Csaba, Csányi Sándor, Nagy Balázs és Lakos Zoltán, a Patina Zrt. ügyvezető igazgatója vágta át (Fotó: MATE Médiaközpont)

A főépület, az aula, a szemináriumi épület és a tornacsarnok felújítása olyan volumenű fejlesztés, amely mintegy hatvan éve nem történt az egyetemvárosban, de Gödöllő környékén sem.

Az energiahatékonysági fejlesztéseket összefogó, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (vagyis KEHOP) projektjének ünnepélyes szalagátvágása előtt Csányi Sándor, a MATE Alapítvány Kuratóriumának elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta: ritka és hosszú évek óta szükséges beruházást ünnepelhetünk, amelynek nagy részét a KEHOP támogatta a másfél milliárd forintos saját forrás mellett.

Az épületkorszerűsítések az oktatás mellett a közösségépítést is szolgálják, és közel 50 százalékos energiamegtakarítást eredményeznek,

aminek köszönhetően az intézmény még stabilabban tud majd gazdálkodni és folytathatja az oktatás minőségének javítását. Az elnök köszönetet mondott az államnak a támogatásért, a kivitelezőnek az elvégzett munkáért és Gyuricza Csaba rektornak a szervezésért, lebonyolításért.

Nagy Balázs: „A MATE széndioxid-kibocsátása évi 2700 tonnával lett kevesebb a beruházás eredményeként.” (Fotó: MATE Médiaközpont)

A KEHOP keretében 2014 és 2020 között több mint 4 milliárd euró támogatásból valósultak meg beruházások – emelte ki Nagy Balázs, a Miniszterelnökség közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára. Ebből energiahatékonysági beruházások támogatására 3-400 milliárd forintot fordítottak, aminek mintegy 10 százalékát, 40 milliárd forintot kaptak oktatási intézmények. A MATE beruházása ezek között is zászlóshajónak számított. A következő években pedig a korábbinál is nagyobb forrás áll rendelkezésre a felsőoktatási intézmények további energiahatékonysági beruházásaira. A 21 modellváltó egyetem közül 14 rendelkezik előkészített felújítási programmal a KEHOP Plusz keretében.

2200 négyzetméter alumínium függönyfalat cseréltek ki (Fotó: MATE Médiaközpont)

Az előző operatív program beruházásainak köszönhetően összesen 437 ezer tonna üvegházhatású gáz kibocsátása szűnt meg az országban, amiből több mint 21 ezer tonna kivonása felsőoktatási intézmények felújításának köszönhető. A MATE széndioxid-kibocsátása évi 2700 tonnával lett kevesebb a most átadott beruházás eredményeként.

„Három éve a magyar agrár-felsőoktatás legnagyobb vállalkozásába fogtunk a MATE létrehozásával, amely tartalmában és küllemében is átalakul” – mondta Gyuricza Csaba, az egyetem rektora. Kiemelte, hogy ez egyebek mellett intenzívebb kapcsolatokat jelent a mindennapi élettel és a gazdasággal, valamint erősebb nemzetközi reputációt. Mára eredményekről is beszámolhat, hiszen

az egyetem a közé a négy hazai felsőoktatási intézmény közé került, amelyeket szakterületükön a világ legjobb 200 intézménye közé sorolnak, és erre még nem volt példa a magyar agrárfelsőoktatásban.

A most befejezett beruházás nagyon fontos mérföldkő, de nem a vége a fejlesztéseknek, amit folytatni fognak. Elkészültek a tervek a sportcsarnok és a tetőterek korszerűsítésére, több 10 milliárd forintos fejlesztéseket terveznek, nemcsak Gödöllőn, hanem a kaposvári, keszthelyi, gyöngyösi és szarvasi kampuszokon is. Megköszönte a támogatást és együttműködést az Európai Uniónak, a kormánynak, az alapítványnak, a városnak és a térségnek, valamint kiemelte a Patina Zrt. munkáját, amely határidőre és problémamentesen készült el.

A nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés a kazánházat, a sportcsarnokot, a gépészeti szárny auláját, a szemináriumi és a főépület érintette

Az egyetem teljes dolgozói karának köszönetet mondott Bosánszky Zsolt műszaki igazgató. Kiemelte, hogy az egységesen konstruktív hozzáállás nélkül nem sikerült volna egy év alatt, részben lakottan és műemléki státusszal átadni a beruházást.

A nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés a kazánházat, a sportcsarnokot, a gépészeti szárny auláját, a szemináriumi- és a főépület érintette. Közel 1800 nyílászárót, 2200 négyzetméter alumínium függönyfalat cseréltek ki és hat nagy teljesítményű kondenzációs kazánt építettek be. 1,7 kilométer távhővezetéket építettek a korábbi, nagyon rossz állapotú gőzvezetékek helyett, közel 21 kilométer fűtési vezeték és ezer radiátor került beépítésre. Megújult a négy hőközpont, amelyek az energiát osztják szét az épületek között, és

25 centiméter vastag kőzetgyapot hőszigetelést kapott az idén 100 éves főépület tetőtere, ami önmagában is jelentős energiamegtakarítás.

A beruházás avatószalagját Csányi Sándor, Nagy Balázs, Nyul Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár, Gyuricza Csaba és Lakos Zoltán, a Patina Zrt. ügyvezető igazgatója vágta át.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: