0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 28.

A kedvezményes hitelekbe kapaszkodnak a gazdák

Az agrárium hitelállományának közel 70 százalékát az államilag támogatott hitelek teszik ki, amelyek komoly segítséget vagy akár a túlélést jelenthetik az ágazatnak.

A finanszírozási nehézségek enyhítésére a K&H is elérhetővé tette az Agrár Széchenyi Kártya kedvező, szabad felhasználású finanszírozási megoldásait a mezőgazdasági szektorban tevékenykedő kkv-k számára. Ezzel a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is alacsony, 5 százalékos kamattal tudnak forrást bevonni az agrárvállalkozások, így biztosítva likviditásukat.

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint népszerűek a kedvezményes hitelek az agrárszektorban.

A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok és társas vállalkozások hitelállományában a piaci hitelek aránya 30 százalékot tett ki 2023 második negyedévében, míg a kedvezményes hitelek ennek több mint duplája, közel 70 százalék.

„Az államilag támogatott Agrár Széchenyi Kártya folyószámla-hitelkeret fennálló állománya a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozásoknál 1 év alatt 16 százalékkal növekedett, így 2023 második negyedévének végére elérte a 201 milliárd forintot.

Ezzel szemben az élelmiszeriparban a fennálló állomány 16 százalékkal, 37 milliárd forintról 31 milliárd forintra mérséklődött 2023 második negyedévének végére.

Így utóbbiaknál a korábbi időszakokban megszokott dinamikus növekedés először lelassult, majd csökkenni kezdett” – mondta el Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője. “A hitelkeret fennálló állománya a jövőben tovább emelkedhet, hiszen már a K&H-nál is igényelhetők a mezőgazdasági vállalkozások igényeire szabott Agrár Széchenyi Kártya kedvezményes finanszírozási megoldásai, úgymint a normál Agrár Széchenyi Kártya, a kezességi díjtámogatás nélküli Agrár Széchenyi Kártya és az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukció” – emelte ki Demeter Zoltán.

Rájár a rúd az agráriumra

A KSH adatai szerint az utóbbi éveket tekintve hazánkban 2022-ben csökkent a legnagyobb mértékben, mint-egy 37 százalékkal az agrárium bruttó hozzáadott értéke 2021-hez képest. „Az ágazatot a tavalyi évben a szélsőséges időjárás mellett a költségek erőteljes emelkedése is érzékenyen érintette, hiszen az energia és a takarmányárak 50 százalékkal, a műtrágyáké pedig két és félszeresére emelkedtek.

Az ilyen mértékű költségnövekedés súlyos likviditási gondokat okozhat a vállalkozások üzletmenetében.

Emellett a magas kamatkörnyezet miatt a finanszírozási költségek is növekedtek, így a cégeknek komoly segítséget vagy akár a túlélést jelenthetik az olyan állami kamat- és kezességi díjtámogatott, szabad felhasználású hitelek, mint az Agrár Széchenyi Kártya kedvező folyószámlahitelei” – hangsúlyozta a szakértő.

Forrás: K&H

Magazin ajánló: