0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

Két ezüst Agritechnica Innovációs Díj a CLAAS és a 3A részére

A CLAAS két innovatív megoldása is díjat nyert az idei Agritechnica kiállításon: Ezüst Innovációs Díjat kapott a többdimenziós 3 pont felfüggesztés-vezérlés, és egy további ezüstérmet a 3A Autonomy Group.
A 3A autonómia hálózat különböző technológiai megközelítései, megoldásai és termékei a CLAAS, az AgXeed és az Amazone Agritechnica kiállítási standjain lesznek láthatók.

Az Agritechnica-díjaknak nagy hagyománya van a CLAAS-nál. Ez az innovatív fejlesztőknek és a gyakorlatorientált megoldásoknak köszönhető, melyek célja a termelékenység és a hatékonyság növelése, valamint a kezelői kényelem fokozása. Az idei díjak bizonyítják a vállalat folyamatos elkötelezettségét e stratégia mellett.

CEMOS és 3A: a nagymértékben automatizált és autonóm munka valósággá válik

A hárompontos felfüggesztés közel 100 éve létezik, ez idő alatt az alapvető működési elvei alig változtak. Most a CLAAS a többdimenziós 3 pont felfüggesztés-vezérlés bevezetésével kifejlesztette ennek a kulcsfontosságú traktor-munkagép kapcsolatnak a következő generációját.

A CEMOS for Tractors megoldások ezen kiterjesztése az Agritechnica ezüst Agritechnica Innovációs Díját érdemelte ki.

Ez már a harmadik innovációs díj a traktorok számára készült CEMOS technológiánál. A rendszer először a 2017-es Agritechnica kiállításon kapott ezüstérmet – mint az első párbeszédalapú és öntanuló kezelőtámogató és folyamatoptimalizáló rendszer traktorokhoz. A második ezüst innovációs díjat 2021 végén adták át a nagy Terranimo® adatbázisnak a traktorok számára készült CEMOS rendszerbe történő integrálásáért, amely először tette lehetővé a CEMOS-szal és a CLAAS CTIC gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszerrel együtt az integrált talajvédelmet. 2022-től a talajtömörödés kockázatának integrált és automatikus megjelenítése a traktoroknál a CEMOS alapfelszereltségi körébe tartozik.

Most először a díjnyertes többdimenziós hátsó függesztésvezérlésnél a hidraulikus felső lengőkar vagy a munkagép egy hidraulikus szelepen keresztül integrálódik az függesztőszerkezet vezérlőrendszerébe.

A munkagép oldali érzékelőkkel és az ISOBUS-szal együtt ez lehetővé teszi, hogy a munkagépek a szántástól a műtrágyaszórásig precízen irányíthatóak legyenek.

A vezérlőrendszer például képes a csatlakoztatott kultivátorról a súlyt a traktor hátsó hídjára áttenni, vagy optimalizálni a műtrágyaszóró szórásképét azáltal, hogy biztosítja, hogy az mindig vízszintesen igazodjon a talajhoz. A munka minősége minden alkalmazási helyzetben javul, miközben a talajművelés során az üzemanyag-fogyasztás 5-14%-kal csökken. Az innovatív függesztőszerkezet vezérlés középtávon bővíti a CLAAS traktorok CEMOS funkcióinak körét, támogatva a talajművelő eszközök erőforráskímélő vezérlését.

A CEMOS a 2019-es Agritechnica kiállításon történő bevezetése óta már három Agritechnica innovációs díjat nyert a traktorok és a kapcsolódó technológiák területén.

A 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY csoport további ezüstérmet kapott a szántóföldi műveléshez használt, nagymértékben automatizált és autonóm traktor-munkagép kapcsolatok fejlesztésére irányuló nyitott megközelítéséért. A 3A-t 2023 késő nyarán alapította a CLAAS, az AgXeed és az Amazone, és azóta negyedik partnerként a Müthinggel bővült. Azóta már folynak a tárgyalások más mezőgazdasági technológiai vállalatokkal is.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a világ vezető mezőgazdasági gépkiállítása előtt csatlakozhatunk a díjazottak sorához. A csoport nyitott, több gyártóra kiterjedő megközelítése lehetővé teszi, hogy a kisebb, kevesebb fejlesztési erőforrással rendelkező gyártók is részt vehessenek a szántóföldi munka fokozatos automatizálásában.

Az előnyök nyilvánvalóak: a csoport egyesített szakértelme lehetővé teszi, hogy a technológiák gyorsabban érjék el a piaci érettséget, felgyorsítva ezzel a szabványosítást. Továbbá, a gyártók megoldásainak széles választékához való hozzáférés révén a gazdálkodók és a vállalkozók kiválaszthatják a saját igényeiknek legjobban megfelelő technológiát”

– mondják a 3A alapító tagjai, a CLAAS, az AgXeed és az Amazone.

A csoport célja, hogy felgyorsítsa és megszilárdítsa a műszaki fejlesztéseket az automatizálás és az autonómia területén azáltal, hogy együttműködik az interfészek szabványosítása érdekében, és gyakorlati megoldásokat kínál a talajművelés automatizálásának változatos kihívásaira. A 3A első műszaki megoldásai a CLAAS Autonomy connect, az AgXeed Box és az Amazone AutoTill.

A csoporthoz más gépgyártók is csatlakoznak, hogy aktív szerepet vállaljanak a szántóföldi munkafolyamatok alkalmazási körének bővítésében.
Forrás: AXIÁL/CLAAS

Magazin ajánló: