0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Vakkóstoló a Koch Borászatban

A Koch Borászatba látogatott legutóbb az AgroTime stábja, ahol Koch Csaba bemutatta Donátának a borászat működését, míg lánya, Koch Pálma vakkóstolásra invitálta a műsorvezetőt.

Koch Csaba gyermekként nagyon szerette a család állatait gondozni. Ebből adódóan állatorvos szeretett volna lenni, majd egy iskolai országos biológiaverseny kilencedik helyezésnek köszönhetően, és osztályfőnöke, egyben biológiatanára unszolására a biológiakutatói pályát választotta.

Tanulmányait a József Attila Tudományegyetem biológia szakán folytatta, de azt nem fejezte be, hanem agrár- és szőlész-borász szakmérnökként végzett.

Hallgatóként már különféle borokat készített, miközben növelte a család szőlőbirtokait.

Jelenleg a Koch Borászatnak két borvidéken van pincéje, öt borvidéken pedig szőlője, és természetesen mindenhol a minőségi borokra törekszenek.

Ehhez Koch Csaba egy új módszert alkalmazott a borászat szőlőművelésében (ezt a módszert egyébként boldog szőlőnek nevezi): a tőkéket ősszel-télen megmetszik, nyáron hagyják meglombosodni, így a jó minőségű termés mellett sok költséget is megspórolnak.

A fehér- és rozéborok acéltartályban, reduktívan készülnek, a testesebb fehérborokat később hordóban érlelik tovább. A vörösborok tölgyfahordóban érnek mind a Hajós–Bajai, mind a Villányi borvidéken lévő pincészetükben.

Elsősorban a családjára a legbüszkébb: különösen öt gyermekére és három unokájára,

ha pedig a borok közül kellene választania, akkor első gyermeke nevét viselő Csanád Cuvée villányi prémium vörösborára.

Koch Pálma, mondhatjuk, pincékben töltötte gyerekkorát, és elmondása szerint most is ott érzi magát a legjobban. A biológia mindig is érdekelte, ezért továbbtanulásakor a gödöllői MATE szőlész-borász alapszakra jelentkezett. Tanulmányai során négy országban is dolgozott szüret idején, a mesterképzést pedig Franciaországban végezte el.

Pálma fehér-, rozé- és vörösbor mellett Koch gyümölcslevet is „felszolgált” Donátának a vakkóstolás során, a műsorvezető pedig a négy tételből hármat sikeresen eltalált.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: