0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

A CLAAS négyrotoros LINER rendképzője már Section Control rendszerrel is kapható

Az automatizálás csökkenti a gépkezelő munkaterhelését a takarmány betakarítása során, magyarázta Marco Neiss, a Greenline CLAAS Saulgau GmbH termékmarketing vezetője.

A CLAAS LINER 4700, 4800 és 4900 rendképzők minden BUSINESS változata a 2024-es termékévtől Section Control rendszerrel is elérhető lesz. Az automatikus emelés és leengedés a táblavégi fordulókban és az ék alakú tarlókon nagymértékben csökkenti a kezelő munkaterhelését és egyszerűsíti ezt az összetett műveletet.

A nagyméretű, egyenkénti rotorkiemeléssel bíró rendképzőkkel való munka a táblavégen vagy a mezőszéleken gyakran nagy koncentrációt igényel a gépkezelőktől.

Munkájuk megkönnyítése érdekében a 2024-es szezontól minden LINER 4700/4800/4900 BUSINESS felszerelhető Section Control rendszerrel.

A rotorok automatikusan felemelkednek, majd ismét leengednek a táblavégi fordulókban és az ék alakú tarlókon, a traktor-rendsodró kombináció helyzetétől függően. Más szóval a Section Control funkció a rotorok felemelését és leeresztését a haladási irányban és a haladási irányra merőlegesen is vezérli.

A funkció használatához a LINER 4700/4800/4900 BUSINESS-en, valamint a traktor kormányzásán a TC-SC feladatvezérlőnek aktiválva kell lennie.

Ezen automatikus funkció nélkül szélsőséges esetekben a gép azt igényli, hogy a kezelőnek mind a négy rotort külön-külön kell fel- és leengednie, ami nagyfokú koncentrációt és gyakran a haladási sebesség csökkentését igényli. Ezenkívül a kezelési hibák vagy pontatlanságok hátrányosan befolyásolhatják a területteljesítményt és a munka minőségét.

A folyamat automatizálása a Section Control segítségével csökkenti a nagyméretű rendképzőkkel végzett munka bonyolultságát, lehetővé téve a kevésbé tapasztalt kezelők számára is, hogy tiszta tarlót hagyjanak maguk után.

Hosszú munkanapokon a gyakorlott kezelők munkaterhelését érezhetően csökkentik, miközben a kezelői hibák kockázata – különösen az éjszakai műszakok során – jelentősen csökken.

Egy újabb lépés a teljesen automatizált folyamatlánc felé

„A 12,7 m-es munkaszélesség, a 250 m-es átlagos tarló hossz és a napi 100 ha-os munkamennyiség együttesen több mint napi 300 tábalvégi fordulót jelent, amelyek mostantól az automatikus emelő funkcióval végezhetők el. Mint látható, a kezelői kényelem szempontjából ez egyértelműen forradalmi változást jelent. A funkció használata a GPS PILOT CEMIS 1200 kormányrendszerrel és a CLAAS pályatervezéssel együtt – ami az automatizálás maximális szintje – megkönnyíti a munkaterhelést, és további előnyökkel jár a teljes folyamatláncban, egészen a takarmánybetakarítóig” – magyarázta Marco Neiss, a Greenline CLAAS Saulgau GmbH termékmarketing vezetője.

A Section Control funkció már most megrendelhető az új LINER 4700/4800/4900-asokhoz a 2024-es betakarítási szezonra. A meglévő LINER BUSINESS gépekhez utólagos felszerelési lehetőség is rendelkezésre áll.

Forrás: AXIÁL/CLAAS

Magazin ajánló: