0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 12.

Egyelőre elég az esőből

Hetek óta tart az esős, enyhe időjárás. Az őszi vetéseknek ez igen kedvező volt, azonban a rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás nem tud lépést tartani a csapadékkal. Így egyszerre van foltokban belvíz és a mélyebb talajrétegekben vízhiány.

A mögöttünk álló egy hétben is folytatódott a hetek óta tartó csapadékos, az átlagosnál több fokkal enyhébb időjárás. Sűrűn érkeztek az időjárási frontok nyugat felől hazánk térségébe, melyek gyakran hoztak esőt is, sőt egyes napokon zivatarok is kialakultak, melyek novemberben meglehetősen ritkán szoktak előfordulni. A legtöbb eső szombaton és ezen a héten kedden hullott.

Az elmúlt tíz nap során nyugaton 15-20, másfelé 25-70 mm eső esett.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege Battonya térségének kivételével jócskán meghaladja a sokéves átlagot, nagy területen többszöröse annak. A 90 napos csapadékösszeg is egyre nagyobb területen mutat többletet hazánkban.

A talaj felső 20 cm-es rétege országszerte, a fél méteres rétege az Alföld kivételével már telítetté vált. A mélyebb rétegek főleg az Alföldön még szárazak, viszont a rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás nagyon lassú, a csapadék gyorsabb ütemben érkezett, így az Alföldön már belvizes területek is kialakultak.

A hőmérséklet átlagosan mintegy 2 Celsius fokkal haladta meg a sokéves átlagot az elmúlt egy hetes időszakban, jellemzőek voltak a 10-15 fok közötti maximumok, de kedden délnyugaton 20 fok is előfordult. Csak a tartósan csapadékos napokon és a hidegfrontokat követően maradt 10 fok közelében, vagy kissé az alatt a legmelegebb órák hőmérséklete. Az éjszakák is jellemzően enyhék voltak, gyenge fagyok csütörtökön, vasárnap és kedd fordultak elő. Eddig az ősszel csak nagyon kevés fagyos nap fordult elő, és akkor is alig hűlt 0 fok alá a hőmérséklet.

Az őszi vetések számára kedvező az esős, enyhe idő, de a sok csapadék helyenként már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok. Az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj.

A folytatásban is marad a változékony, többször csapadékos időjárás.

Egymást követik majd az időjárási frontok hazánk térségében, melyek közül a legtöbb csapadékot a pénteken érkezők hoznak. Szombattól csökken a csapadékhajlam, de kisebb eső a hét végén és a jövő hét első felében is kialakulhat. A jövő hét közepéig összességében nagy területen hullhat 5-20 mm csapadék, így nőhet a belvizes területek nagysága. A hőmérséklet tovább közelíti az ilyenkor szokásos értékeket, pénteken és a jövő hét első felében 6-12 fok közé melegszik a levegő, míg a hét végén csak 3-9 fokos maximumok lesznek jellemzők. Szombattól megjelennek az éjszakai fagyok, de csak a kevésbé felhős és szeles országrészekben. Országos fagy egyelőre nem valószínű.

Szombattól már várható napsütés is a részben felhős idő mellett, egyelőre tartós köd nem valószínű.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: