0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

A világ biobanán-központjában is tarol a rettegett banánbetegség

A világ legjelentősebb biobanán-termesztő országában, Peruban is erősen elfertőzte a talajokat a fuzáriumos betegség. A hollandiai Wageningen Egyetem, illetve a globális banánexportőr cégek együtt küzdenek a probléma megoldásán.

A biobanán-termesztés globális központjának is nevezhető perui Chira-völgy sem úszta meg, már ott is

mindennapos a Panama-betegségnek is nevezett növénykórtani probléma,

vagyis lépten-nyomon kimutatják a talajból a banánt betegítő Fusarium oxysporum f. sp. cubense gomba trópusi 4-es rasszát (TR4). Ahol pedig ez a talajból fertőző kórokozó megtelepszik, ott évtizedekig is eltart, mire újra érdemes megpróbálkozni a Cavendish, vagy más fogékony banánfajta termesztésével. (Jelenleg a Cavendish lényegében az egyetlen termesztésben lévő banánfajta, más kultúrnövénynél elképzelhetetlen ilyen szintű globális monokultúra.)

A Chira-völgyben mintegy 8 ezer kistermelő termeszt biobanánt 10 ezer hektáron, ők állítják elő a világpiacra kerülő biobanán kb. negyedét.

Azért ideális ez a helyszín a biogazdálkodásra, mert viszonylag száraz a klímája, így megúszható a másik tragikus banánbetegség, a Mycosphaerella fijiensis gomba okozta levélfoltosodás, amely ellen a konvencionális termesztésben rengeteget kell permetezni,

idézi a fruitnet.com portálon megjelent cikk Gert Kema professzort, a Wageningeni Egyetem kutatóját, aki arra is emlékeztet, hogy

az eredetileg Délkelet-Ázsiából származó fuzáriumrasszt az utóbbi tíz évben 16 országban mutatták ki.

A fuzáriumos betegség ellen jelenleg nincs gyógymód, ahol megtelepszik, ott évekre fel kell hagyni a termesztéssel. A kutatók több szálon futtatják a perui régióban a segítségnyújtást.

Legelőször is egy gyorstesztet fejlesztettek ki, mivel a probléma minél hamarabbi felismerése létkérdés,

tekintve, hogy mire a tünetek már szemmel is láthatók, addigra már túl késő bármilyen beavatkozás. Másodsorban pedig új, ellenálló fajták nemesítésén is dolgoznak a nagy banános cégekkel (Chiquita, Keygene, MusaRadix) együttműködve.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: