0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 28.

Több mint 100 eurót fordít Franciaország sövényekre 2024-ben

A franciaországi vidéki területeken a sövények, mezővédő sávok száma továbbra is csökken, annak ellenére, hogy a sövények fontosak a biológiai sokféleség megőrzése és az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás szempontjából.

A francia kormány ezért 110 millió eurót különít el azzal a céllal, hogy 2030-ig nettó 50 000 km-rel növelje a mezővédő sövényeket.

Franciaországban körülbelül 750 000 km sövény található. A megőrzésük érdekében tett intézkedések ellenére azonban továbbra is csökken a sövények száma az országban.

A gyökeresedés, valamint a nem fenntartható gazdálkodás és földhasználat kombinációja ezek hanyatlásához vezet.

A sövények azonban számos előnnyel járnak, különösen a biológiai sokféleség megőrzése és az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás szempontjából; ez pedig két nagy és fontos kihívás a francia kormány úgynevezett ökológiai tervezése előtt.

Ezenkívül a sövények fájából a biomassza elégetésekor energia (áram, hő vagy gáz) állítható elő.

A 2023-ban útjára indított programban Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter integrált megközelítést javasol, amely magában foglal minden olyan kapcsolatot, mely hozzájárul a fejlődésükhöz. A minisztérium, az FNSEA (a legnagyobb francia gazdálkodók szövetsége), a mezőgazdasági kamarák és a civil szervezetek egyetértenek abban, hogy olyan iparágat kell fejleszteni, amely energiaforrásként használja a sövény biomasszáját. A Hedge Paktum ezért kimondja,

bővíteni kell a kollektív fűtési rendszerek hálózatát, hogy olyan iparág jöjjön létre, amelyben a sövényekből származó biomasszára épülő megújuló energia felhasználható.

Cécile Claveirole, az FNE (francia természetvédelmi szervezet) képviselője szerint a környezetvédelmi csoportok aggódnak a sövények tisztántartási szabályainak enyhítése miatt, amelyek a francia KAP hatálya alá tartoznak, és lehetővé tennék a gazdálkodók számára a sövények „mozgatását”, ha egy „egyenértékű lineáris területet” telepítenek újra.

Forrás: Agroberichten Buitenland

Magazin ajánló: