0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 28.

Lencsevégre kapták a kihaltnak vélt aprócska állatot

Először és utoljára 1961-ben látták a hangyászsünt. A Sir David Attenborough brit természettudósról elnevezett ritka állat azóta sem halt ki, egy nemzetközi tudóscsoport megint találkozott vele, sőt, kutatás közben több új állatfajt is felfedeztek.

Illusztráció

Mulatságos, különleges, ritka fajtájuk az emlősöknek a monotrematák, más néven kloákások, amelyek nem elevenszülők, hanem tojásokat raknak. Közéjük tartoznak az Ausztráliából ismert kacsacsőrű emlősök, illetve a hangyászsünök, amelyek rejtőzködő életmódjáról mi sem mond többet, mint az, hogy alig néhány fajuk közül az egyiket 1961 óta most látta meg először egy nemzetközi kutatócsoport – írta a Világgazdaság a Sci Tech Daily-re hivatkozva.

A dokumentumfilm-sorozatairól közismert brit természettudósról, Sir David Attenborough-ról elnevezett hosszúcsőrű hangyászsün Indonéziában él.

A tudósok expedíciója a világ egyik legfeltáratlanabb részében pillantotta meg újra Pápua tartományban, a Küklopsz-hegységben. Nem a saját szemükkel, hanem a terepen kihelyezett kamera felvételein.

A tojásrakó emlősöknek mindössze öt élő faja ismert.

Hangyászsünt a saját szemével nagyon kevés ember látott: éjszakai állatok, nappal a föld alatt rejtőznek, és nagyon félénkek.

A veszélyeztetett fajok vörös listáján szereplő Attenborough-hangyássünt sehol se látták még a Küklopsz-hegységen kívül, és ott is csak most másodszor.

Ugyanez a terület természeti különlegességek kincsesbányájának bizonyult a brit-indonéz tudóscsoport számára.

Megpillanthatták például Mayr mézmadarát, amelyet másfél évtizede nem láttak korábban a feljegyzések szerint, és felfedeztek egy új fákon élő garnélarákfajt, számos új rovarfajt és egy eddig ismeretlen barlangrendszert.
Forrás: Világgazdaság

Magazin ajánló: