0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Misztikus és fekete, mint az éjszaka: az Ayam Cemani csirke

Az Ayam Cemani csirke egy Indonéziából származó fajta, amelynek minden porcikája fekete. És a nem fekete piacon is egészen borsos az ára.

Az Ayam Cemani csirke kicsit úgy néz ki, mintha már a megalkotásakor elfogytak volna a színek. Vagy a teremtő képzelete. Valószínűleg csak egy mély, sötét fekete szín volt a palettáján, fémesen kékesen csillogó árnyalattal. És nem csak a tollazata fekete. A fején lévő bőrlebenyek, a lábak, a húsa és a belső szervei is feketék.

Az Ayam szó indonézül csirkét jelent, míg a Cemani két lehetséges fordítása: vagy teljesen feketét jelent, vagy a jávai Cemani nevű helyről származik.

Ayam Cemani csirke

A fajta eredetileg Indonéziából, pontosabban Jáva szigetéről származik. És még ott is nagyon ritka. Csak egyetlen faluban  tenyésztik  a genetikailag legtisztább egyedeket. Nem csoda, hogy a fekete csirkéket mindig is titokzatosság övezte a színük miatt. Népszerű áldozati állatok voltak és még most is azok. Különlegessége miatt hazájában is nagy misztikum övezi. Szülőföldjükön, Jáván sokan úgy gondolják, hogy ezek a csirkék varázslatos tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ayam Cemani csirke

A népi gyógyászatban nagyra értékelik, mivel szív- és érrendszeri valamint légúti betegségek gyógyítására, és rituális szertartások kellékei. Balin a madarakat kakasviadalra használják, ez egy ősi kulturális hagyomány, melyet vallási rituálénak tekintenek, és nem sportnak.

Az 1920-as években holland telepesek írták le a csirkefajtát, és tették ismertebbé. A holland Jan Steverink volt az, aki 1998-ban az első példányokat Európába hozta.
Forrás: agrarheute.com/magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: