0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Misztikus és fekete, mint az éjszaka: az Ayam Cemani csirke

Az Ayam Cemani csirke egy Indonéziából származó fajta, amelynek minden porcikája fekete. És a nem fekete piacon is egészen borsos az ára.

Az Ayam Cemani csirke kicsit úgy néz ki, mintha már a megalkotásakor elfogytak volna a színek. Vagy a teremtő képzelete. Valószínűleg csak egy mély, sötét fekete szín volt a palettáján, fémesen kékesen csillogó árnyalattal. És nem csak a tollazata fekete. A fején lévő bőrlebenyek, a lábak, a húsa és a belső szervei is feketék.

Az Ayam szó indonézül csirkét jelent, míg a Cemani két lehetséges fordítása: vagy teljesen feketét jelent, vagy a jávai Cemani nevű helyről származik.

A fajta eredetileg Indonéziából, pontosabban Jáva szigetéről származik. És még ott is nagyon ritka. Csak egyetlen faluban  tenyésztik  a genetikailag legtisztább egyedeket. Nem csoda, hogy a fekete csirkéket mindig is titokzatosság övezte a színük miatt. Népszerű áldozati állatok voltak és még most is azok. Különlegessége miatt hazájában is nagy misztikum övezi. Szülőföldjükön, Jáván sokan úgy gondolják, hogy ezek a csirkék varázslatos tulajdonságokkal rendelkeznek.

A népi gyógyászatban nagyra értékelik, mivel szív- és érrendszeri valamint légúti betegségek gyógyítására, és rituális szertartások kellékei. Balin a madarakat kakasviadalra használják, ez egy ősi kulturális hagyomány, melyet vallási rituálénak tekintenek, és nem sportnak.

Az 1920-as években holland telepesek írták le a csirkefajtát, és tették ismertebbé. A holland Jan Steverink volt az, aki 1998-ban az első példányokat Európába hozta.

Az 1990-es években jelentek meg az Egyesült Államokban is, és egyik napról a másikra szenzációvá váltak. Ezek az egzotikus madarak akkoriban egyenként több mint 2000 dollárért keltek el ritkaságuk miatt, de mára jelentősen csökkentek az árak, és 50 dollár alatt lehet kapni egy Ayam Cemani csibét.

Fotó: Tóth-Gál Enikő

Elterjesztésük nagyon lassan halad, mivel tenyésztésük nem egyszerű, ugyanis csak kevés tojásból kelnek ki csibék, és a kikelt fiókák gyakran hibásak, nem teljesen feketék.

Az intenzív fekete szín oka egyébként egy mutáció. Ennél a jelenségnél, amelyet fibromelanózisnak neveznek, úgyszólván minden sejtben átfordul a színeződés kapcsolója. Az EDN3 nevű gén felelős a színeződésért. Normális csirkéknél az EDN3 csak bizonyos sejtekben aktív, ezért van sokszor színes tolluk.

Az Ayam-Cemani csirke viszont egyszínű. A kutatók azt gyanítják, hogy a genetikai anyag megváltozása egyetlen ősi csirkére vezethető vissza. Lehetséges, hogy ez több száz vagy ezer évvel ezelőtt történt. Ez a hiperpigmentáció más állatfajoknál is megtalálható, például a fekete párducnál. A Svédországból származó Svart Hona nevű fajtának is fekete a tollazata, a bőre azonban világos színű.

Az Indonéziából származó fekete csirkék mindenesetre szemet gyönyörködtetőek, de tartásuk kihívást jelent, szeretnek repülni, idegesek és drága a beszerzésük.

Forrás: agrarheute.com/magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: