0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Sárgadinnye okozott szalmonellajárványt az USA-ban

Az Egyesült Államok egészségügyi dolgozói szerint 15 államban több tucatnyi ember betegedett meg, miután a közelmúltban szalmonellával fertőzött sárgadinnyék kerültek a boltok polcaira.

Az Egyesült Államok egészségügyi dolgozói szerint 15 államban legalább 43 ember fertőződött meg szalmonella baktériummal, amely bizonyos egész és vágott sárgadinnyéken, valamint előre felvágott gyümölcsökön volt jelen -adta hírül az ABC News.

A pénteken bejelentett járványban 15 állam érintett, legalább 43 ember fertőződött meg, közülük 17-en kerültek kórházba.

Több egész és előre felvágott sárgadinnyét, további gyümölcsöket hívtak vissza. Ezek közé tartozik a Malichita márkájú egész sárgadinnye, a Vinyard márkájú előre felvágott sárgadinnye, valamint az ALDI egész sárgadinnyéje.

Azoknak a fogyasztóknak, akiknek otthonukban vannak ilyen termékek, mindenképp el kell távolítaniuk azokat. A termékeket október 16. és november 10. között értékesítették.

A szakemberek azon dolgoznak, hogy azonosítsák a további, esetlegesen szennyezett sárgadinnyetermékeket. Emellett jelenleg a kanadai hatóságok annak a járványnak kitörését vizsgálják, mely ugyanezt a szalmonella-törzset érinti, és amelyet a Malichita márkájú sárgadinnye mintájából mutattak ki.

A járványban megbetegedettek száma valószínűleg sokkal magasabb a bejelentettnél, és nem csak a már ismert államokban van jelen.

Általában három-négy hétig tart annak megállapítása, hogy egy személy megbetegedése a járványhoz köthető-e.

A legtöbb szalmonellával fertőzött betegnél a baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztását követő legalább hat óra, legfeljebb hat nap elteltével hasmenés, láz és gyomorgörcs jelentkezik. A megbetegedés általában négy-hét napig tart. A gyermekek, a 65 évnél idősebbek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők esetében a betegség még súlyosabb lehet, amely orvosi ellátást, esetenként kórházi kezelést igényel.

Forrás: ABC News

Magazin ajánló: