0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Spórolásnak indult, de egész Hollandia szén-dioxid-kibocsátára jótékonyan hat

Az elszálló energiaárak miatt minden holland növényházi termesztő megsokszorozta az energiafelhasználás optimalizálására fordított erőfeszítéseit. A kontrollnak meglett az eredménye, mely országos szinten is látszik a CO2-kibocsátás csökkenésében.

Ahogy a Fruchthandel Magazin online kiadásában megjelent friss cikkben olvashatjuk, óriási hatással volt az energiaár-robbanás a teljes holland üvegházi ágazat energiafogyasztására és szén-dioxid-kibocsátására 2022-ben.

Ma már országos szinten látszik a CO2-kibocsátás csökkenésében is, hogy az üvegházat üzemeltetők rohamtempóban kezdték optimalizálni az energiafelhasználásukat 2022-ben.
Üvegház Hollandiában (Fotó: Tömpe Anna)

A Wageningen Economic Research tanulmányára hivatkozva a cikk azt írja, hogy az energiafogyasztás 27%-kal, a CO2-kibocsátás pedig 25%-kal csökkent.

Mindez ágazati szinten elsősorban az alacsonyabb négyzetméterenkénti energiafogyasztásnak köszönhető. A jelentés szerint az érintett kertészetek a termesztési stratégiáik átszervezésével, illetve az energiafelhasználás optimalizálásával, valamint az elérhető energiaforrások rugalmas váltogatásával érték el az országos szinten is kimutatható megtakarításokat, valamint aktívan bekapcsolódtak az energiapiaci kereskedelembe is.

Ezzel ágazati szinten átlagosan 0,8 Gigajoule-lal csökkent a négyzetméterenkénti energiafogyasztás, ami nem kevesebb, mint 29%-os spórolás 2021-hez képest.

Hozzáteszi még mindehhez a tanulmány, hogy mivel 2022-ben gyakran még mindig drágább volt az áram, mint a gáz, ezt kertészetek sokasága fordította a saját javára úgy, hogy értékesítette a gázmotorral termelt áram egy részét (Hollandiában sok üvegházban működik gázmotor, amely földgáz felhasználásával villamos energiát állít elő).

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: