0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 24.

Kéz a kézben a tudomány és a gazdaság

Tudományos Diákköri Konferencia, nyílt nap az Embrió-átültető Központban, valamint a Precíziós tejtermelő laboratórium átadása zajlott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának november 22-ei sajtónapján.

A 2023/2024. tanév őszi Tudományos Diákköri Konferenciáján összesen 160 dolgozatot értékeltek, amiket az állattenyésztési és a növénytermesztési szekcióban mutattak be a hallgatók. A konferencián középiskolás diákok is részt vettek, ők „A XXI. század kihívásai” szekcióban számoltak be kutatásaikról.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora köszöntőjében kiemelte, a 160 pályamunka egy országos konferenciának is a becsületére válna. Külön üdvözölte a középiskolások TDK-részvételét, remélve, hogy a jövőben még többen vesznek részt a tudományos munkákban.

(Forrás: MATE)

A rektor bízik abban, hogy a következő 30-50 év élelmiszer-gazdasági tudományos utánpótlását ez a konferencia alapozza meg, a dolgozatok pedig az agrárgazdaság legfontosabb kihívásaira keresik a megoldásokat.

Az Embrió-átültető Központban nyílt nap keretében ismerkedhettek meg a továbbtanulás előtt álló diákok az embrió-átültetésben ismeretes legmodernebb kutatási technológiákkal. A program nem titkolt célja volt, hogy ezeknek a technológiáknak a megismertetésével minél több fiatal az agár-felsőoktatást válassza. Hiszen a jövő agráriumának sikerességéhez és versenyképességéhez elengedhetetlen a szakképzett munkaerő utánpótlása.

A sajtónap utolsó állomásán a Precíziós tejtermelő laboratórium átadására került sor. A csúcstechnológiát felvonultató létesítmény egyszerre segíti az agrárpálya népszerűsítését, a magas tudású szakemberek gyakorlati képzését, valamint a minél egészségesebb élelmiszerek előállítását. A tartási és fejési rendszer pedig nagymértékben támogatja az állattartással kapcsolatos döntések meghozatalát, hiszen folyamatosan méri és elemzi a lefejt tej paramétereit. A laboratórium egy 1,3 milliárd forintos projekt keretében valósult meg.

„Ez a laboratórium lehetővé teszi, hogy olyan modern megoldásokat mutassunk be és alkalmazzunk a mindennapi gyakorlatban, amelyek ma a csúcstechnológiát jelentik a mezőgazdaságban. A mi feladatunk, hogy mindezt megismertessük a hallgatókkal, ezáltal olyan szakembereket engedjünk a munka világába, akik ennek a tudásnak a birtokában vannak” – fogalmazott az ünnepélyes átadón Gyuricza Csaba.

„Már rövid távon érzékeljük ennek a fejlesztésnek a pozitív hatásait. A létesítményből érkező tej a korábbiaknál magasabb minőséget képvisel. Elkötelezettek vagyunk az ilyen előremutató beruházások mellett, hiszen a kinyert adatok segítenek jó döntéseket hozni, növelve ezzel versenyképességünket” – mutatott rá Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője.

(Forrás: MATE)

A hagyományos tartási rendszerekkel ellentétben, a 64 férőhellyel rendelkező MATE Precíziós tejtermelő laboratóriumban az állatok stresszmentesen, saját bioritmusoknak megfelelően elégíthetik ki biológiai igényeiket, mindehhez pedig minimális humán erőforrás szükséges.

A fejlesztések nem állnak meg, 2024-ben egy baromfi teljesítményvizsgálót, valamint saját takarmánykeverő üzemet is létrehoznának a MATE Kaposvári Campusán, ezzel is erősítve a gyakorlati képzést.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: