0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

NAK Agtech SUMMIT – A jövő agráriuma

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett, az agrárdigitalizációt körüljáró eseményen szakemberek, agrártechnológiával foglalkozó startupok, meghatározó, befolyásos piaci szereplők tartottak előadást és gyakorlati bemutatót.
Fotó: NAK

A NAK TechLab célja, hogy segítse a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szerkezetváltását, az agrárium modernizációját, illetve hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje az innovatív megoldásokat. A program keretei között megtartott Agtech Summit- „A jövő agráriuma” címmel tartott konferencián köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy

nagy szükség van az olyan új ötletekre, forradalmi módszerekre, a legújabb technológiák hazai viszonyokra történő adaptálására, amelyek itt, a Kárpát-medencében gazdálkodók számára is használható, gyakorlati megoldást kínálnak.
Fotó: NAK

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kiemelte, hogy a kamara Agtech Summit eseménye a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakértők, kutatók, döntéshozók, gazdálkodók, agrárvállalatok és vállalkozók, illetve a startup ökoszisztéma számára nyújt találkozási pontot. Illetőleg lehetőséget biztosít arra, hogy a kamarai tagok szélesebb körben is megismerjék azokat az innovatív technológiákat, digitális megoldásokat, amelyek gazdaságilag értelmezhető és valós eredményt produkálnak.

Fotó: NAK

Az eseményen számos előadás és kerekasztal beszélgetés során ismerhették meg a jelenlévők az ágazati digitalizáció, a robotika, automatizálás, a zöld technológiákkal és a startup kihívásokkal. A beszélgetések résztvevői felhívták a startup-ban gondolkodók figyelmét, hogy valós problémákra kell megoldásokat találni. Az agrárium széles palettáján réspiacot keresve, annak megismerése után kell, valódi kihívásokra eladható megoldásokat fejleszteni. Olyanokat, amelyek végeredményében időt vagy energiát takarítanak meg, és nem csak átalakítják a korábbi problémát digitális problémává.

Az egyszerű használhatóság mellett a fokozatos bevezetés lehetősége is fontos minden új technológia esetén. A világban körbenézve már nagyon sok megoldás elérhető, de ezek alkalmazása nem szabad, hogy kihívást jelentsen. Azok az induló vállalkozások és projektek lehetnek sikeresek, amelyek ezeket az értékeket szem előtt tartják.
Fotó: NAK

A nap végén a NAK inkubátorprogramjának záróeseményére került sor, ahol Feldman Zsolt a kooperáció fontosságáról beszélve úgy fogalmazott: egyre összetettebb világunkban az innováció legfontosabb alapja az együttműködés képessége. Ahol egymástól független, akár eltérő tudással, más-más szakterülettel foglalkozó, különböző meglátásokkal rendelkező emberek képesek kooperálni, hálózatban dolgozni, ott jól működik az innováció. Ezért is üdvözölte az agrárkamarai kezdeményezést, amely összehozza a cégek igényeit, a startupokat, a lehetséges finanszírozókat, olyan cégeket, amelyek a technológiai fejlesztéseket képesek szakmai háttérrel támogatni. Mindez Magyarországot segíti, az innovációs környezetet élénkíti, amely nélkül már nem sikerülhet a mezőgazdaság elengedhetetlen megújulása.

Fotó: NAK
Fotó: NAK
Fotó: NAK
Fotó: NAK
Fotó: NAK
Forrás: magyarmezogazdasag.hu