0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Segítség az őszi-téli kerti munkákban

Az őszi lombhullás idején indul a faiskola szezon, a kertben pedig a telepítés és faápolás, esetleg a kivágás ideje érkezett el. Mindezeken a területeken segített eligazodni a Stihl workshopja a budapesti Füvészkertben.

Rendszeresen szervez kertészeti bemutatókat is a Stihl, idén ősszel Szomoru Miklós kertészmérnök, kerttervező és Bodor László segítségével. Miklós videócsatornáját sokan követik, és most is hasznos tanácsokat kaptunk tőle a természetes, könnyen fenntartható, mégis látványos kertről.

Mint mondja, a talajélet fenntartása, a mulcsozás és a változatos növényzet az alap, mert így egymást segítik a növények és a talaj mikrobái.

Nem ajánlja a műtrágyákat, mert gyors hatást lehet ugyan elérni velük, de nem kedveznek a talajlakó gombáknak, amelyek a növények gyökerével összeköttetésben nagymértékben segítik a tápanyag- és vízfelvételt. Saját pompás kertjében sem használ vegyi anyagokat, hanem minden szerves anyagot visszaforgat és a talajt takarja az apróra vágott nyesedékkel.

Tavasszal vágja vissza a bokrokat és a rengeteg évelőt, majd ledarálja és az ágyásokba hordja a szerves anyagot.

Őszi telepítésre ezúttal olyan látványos kérgű növényeket ajánlott, amelyek télen is színesítik a kertet. Több somfaj és -fajta közül válogathatunk: a Cornus sanguinea Winter flame ragyogó narancsvörös, a Cornus alba Sibirica bordó, a Cornus stolonifera Flaviramea sárga ágaival ragyog ki a téli szürkeségből. Vakító hófehér törzse van a himalájai nyírfának (Betula utilis), amit csoportosan érdemes ültetni. A japán cseresznyének több fajtája ismert, ezek a gyönyörű fák tavasszal virágaikkal, ősszel színpompás lombjukkal látványos díszek a kertben.

Láncfűrészeket, szegélyvágót, mulcsozógépet és a legújabb Stihl szerszámokat láthattuk Fotó: Horváth Csilla

A Stihl szerszámai közül az őszi munkákat megkönnyítő gépeket mutatta be Bodor László. Mint hangsúlyozta, az akkumulátoros gépekkel könnyen és halkan lehet dolgozni, ami a békés egymás mellett élést is segíti a szomszédok közt. A legkisebb teljesítményű hobbiszerszámokhoz olyan akkumulátor tartozik, amivel 30 percig lehet ténylegesen fűrészelni, más munkát végző eszközöknél (szegélyvágó, lombfúvó) körülbelül egy óra az üzemidő. A töltés is 30 percet vesz igénybe.

Három különböző teljesítményű gépcsaládot kínál a Stihl, és érdemes is mindjárt több szerszámban gondolkodni.

Egy láncfűrész és az akkumulátor meg a töltő beszerzése körülbelül két-két és félszer annyiba kerül, mint egy motoros fűrész, de ezzel egyrészt előre kifizettük az üzemanyag és a karbantartás jó részét, másrészt más szerszámokat is működtethetünk – a nagyobbik akkumulátorral majdnem 20 gépet.

A metszés után ajánlott összeaprítani és komposztálni a nyesedéket, ebben segít a mulcsozógép. Ez már hálózati áramról működik, ugyanis nagy teljesítményre van szüksége és általában órák hosszat dolgozunk vele, míg minden ágat ledarálunk. A bemutatott, legkisebb teljesítményű, fűrésztárcsás berendezéssel 3,5 centiméter átmérőjű ágakat lehet felaprítani.

Néhány csavarás és kattintás után lombszívóként működik a kombinált fúvó-szívó masina Fotó: Stihl

Ősszel visszatérő feladat a lehullott lomb kezelése.

A gyepről mindenképpen össze kell gyűjtenünk a leveleket, amire a legújabb fúvó-szívó berendezés alkalmas. Eddig különálló gépekkel lehetett elvégezni ezt a munkát, most rövid átszerelés után egyetlen masina képes rá.

Először egy kupacba fújjuk össze a lombot, majd némi átforgatás és egy nagyobb átmérőjű cső, valamint a gyűjtőzsák fölszerelése után már föl is porszívózhatjuk a leveleket, mutatta be Bodor László. A ventilátor elé szerelt kis kések még fel is aprítják az anyagot.

A gépbemutatót őszi növénykompozíció készítése követte, az összeültetéshez Szomoru Miklós adott tanácsokat.

Hangulatos növényegyüttest készíthettek a workshop résztvevői Szomoru Miklós tanácsai alapján Fotó: Horváth Csilla
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: