0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Automatizált dugványnevelés

Hollandiában a gyökeres krizantémdugványokat robotizált, automatizált folyamaton keresztül, háromszintes gördülő termesztőasztalokon nevelik.

A holland Kreling Beheer BV és a Deliflor Beheer BV vegyesvállalata, a Deliflor Hoogveld tavasz óta új, egyedülálló rendszert működtet Nieuwaalban. A gyökeres krizantémdugványokat robotizált, automatizált folyamaton keresztül, háromszintes gördülő termesztőasztalokon nevelik.

A sima dugványokat 42 robot ülteti a gyökereztetőládákba, melyek rákerülnek a háromszintes gördülő asztalokra (összesen 6000 van belőlük az új üvegházban), és azokat az automatizált rendszer lassan mozgatja, hogy mindig az üvegháznak abban a részében legyenek, ahol a beállított páratartalom és fényerősség éppen megfelel a dugványok fejlődési fázisának.

Az alsó két szinten elhelyezett dugványokat egyáltalán nem éri természetes fény, LED-es mesterséges megvilágítással fejlődnek. A legfelső asztalon lévő dugványok természetes és LED-megvilágítást is kapnak. A dugványok utaztatása nagyjából 12 napig tart, ezalatt begyökeresednek. A ládák ezután szállítószalagra érkeznek – a gyökereztetőasztal alsó szintjeiről automatikus emelőrend­szer teszi oda őket. Így jutnak el ahhoz a robothoz, amely program szerint egymásra rakja a ládákat a raklapra és felcímkézi a szállításra kész, összekészített árut.

Hetente mintegy 12 millió dugványt gyökereztetnek ily módon.

Az összes műszaki innovációhoz szükséges energiát napelemek (0,5 MW) és két hő- és áramfejlesztő gázmotor (3,2 MW) termeli.

Forrás: Kertészet és Szőlészet / floradaily.com

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: