0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Kertészeti exportra áll rá Zimbabwe

Zimbabwe kertészeti exportjának egyik fő piaca, az Európai Unió, amely a technikai támogatáson kívül finanszírozással segíti az országot, az Európai Beruházási Bankon keresztül.

Húsz évvel ezelőtt az erőszakos földfoglalások sorozata szinte elpusztította Zimbabwében a kertészeti ágazatot. Azóta viszont rengetegen fektettek az országba és a mezőgazdaságába, ami mostanra talpra állt, olyannyira, hogy a kormány 2030-ra 1 milliárd dollár értékű kertészeti exportot tűzött ki célul.

Eddig 140 millió dollár volt a csúcs, 1999-ben, mielőtt Robert Mugabe volt elnök a fehér tulajdonban lévő farmok elfoglalására biztatta volna a többségi fekete lakosságot. A földfoglalás szinte teljesen tönkretette a nagyrészt a mezőgazdaságra utalt dél-afrikai országot, hiperinflációt, tartós élelmiszerhiányt és általános gazdasági válságot okozott.

Az ország Kertészeti Fejlesztési Tanácsának (HDC) adatai szerint Zimbabwe évi 120 millió dollárra tesz szert kertészeti termékek, például citrusfélék, vágott virág, tea, avokádó, áfonya és makadámdió exportjából.

„Az exportot szinte a jelenlegi tízszeresére kellene növelnünk, hogy elérjük a kitűzött célt, amihez nyilvánvalóan az ágazat gyors terjeszkedésére volna szükség” – nyilatkozta Linda Nielsen, a HDC alelnöke. A tanács szerint a gyors és nagy arányú növekedéshez 1,2 milliárd dollár befektetésre volna szükség, aminek az előteremtése nagy kihívás lesz a jelenlegi következetlen politikai és szabályozási környezetben, drága hitelkörnyezetben és a logisztikai kihívások közepette. Egyes termékpályákra – amelyekre az utóbbi években megugrott a globális kereslet (pl. áfonya, makadámdió) egyre több befektetés érkezik az országba, néhány hagyományos exporttermék, például a citrusfélék, a tea és a virágok mellett.

„2030-ra akár 10 ezer hektár citrusültetvény is újjáéledhet Zimbabwéban, amiknek a nagy része a földreform miatt veszett el” – nyilatkozta a Citrustermesztők Szövetségének elnöke, Pete Breinstein. Mugabe utódja, Emmerson Mnangagwa elnöksége alatt a zimbabwei kormány sokat tett a fehér farmerek kiengeszteléséért, támogatva a mezőgazdaság újraélesztését, és azon belül a finanszírozásán is javított.

Forrás: Thomson Reuters

Magazin ajánló: