0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Az adventi időszak sztárja a mikulásvirág

Elérkezett az adventi időszak, ami mindig a meghittségről és a kellemes, nyugodt hangulatról szól.

A színes gyertyák mellett tökéletes kiegészítője lehet az ünnepi díszeknek a mikulásvirág, amely változatos színeivel még egyedibbé varázsolja az otthoni dekorációkat. Íme néhány tipp a Stars for Europe (SfE) szakértőitől, amelyek garantáltan fokozzák az ünnepi készülődés hangulatát.

Trendi és természetes: lebegő kokedama mikulásvirággal

A kokedama rendkívül népszerű, a lakberendezési magazinokban és blogokon egyaránt hódít. Miért pont az adventi díszek közül hiányoznának? Ez a díszes koszorú nemcsak azért különleges, mert három gyertyát tartalmaz a megszokott négy helyett, hanem a mohagömbökön lebegő élékpiros mikulásvirágok teszik igazán kivételessé. Ez a nem mindennapi dísz mindössze néhány lépésben könnyen elkészíthető.

Amire szükség lesz: farönk korong, piros mini mikulásvirág, moha, aranyszínű drót, tövises gyertyatartó, három gyertya, vékony fapálcikák, fenyőág; fúrógép, metszőolló.

Tipp: a felhasználandó mikulásvirágok száma a rönkszelet méretétől függ.

Elkészítése:

Első lépés: a fúróval készítsünk lyukakat a farönk-szeletbe a gyertyatartóknak és a fapálcikáknak. Ügyeljünk arra, hogy a lyukakat megfelelően helyezzük el a fában, mert a kokedamákat később az ezekbe helyezett fapálcikákra fogjuk felhelyezni.

Második lépés: Helyezzük a gyertyatartókat és a fapálcikákat a kifúrt lyukakba.

Harmadik lépés: Vegyük ki a mini mikulásvirágokat a cserepekből, tekerjük be a gyökérlabdákat mohával, majd rögzítsük a dróttal.

Tipp: Az ültetés megkezdése előtt öntözzük meg a növényeket, hogy a gyökérlabdák nedvesek legyenek.

Negyedik lépés: Óvatosan nyomjuk a mikulásvirág kokedamákat a fapálcikákra, hogy egy szintben legyenek egymással.

Ötödik lépés: A díszítéshez fenyőágakat is használhatunk. Ha szükséges, ezeket rögzítsük a dróttal a gyertyatartókhoz, hogy a helyükön maradjanak. Végül helyezzük a gyertyákat a gyertyatartókba, majd helyezzük az elkészült díszt egy világos, huzattól védett helyre.

Tipp: A mini mikulásvirágok vízellátásáról kétféleképpen is gondoskodhatunk. Az egyik módja, hogy felülről öntözzük. A másik pedig, ha a mohába csomagolt gyökérgömböket néhány naponta egy vízzel töltött edénybe helyezzük, ahol megszívhatják magukat a számukra szükséges mennyiségű nedvességgel. Jól csöpögtessük le őket, mielőtt visszahelyezzük a fapálcikákra!

Szokatlan, de sokoldalú: Adventi varázslat befőttesüvegben

Ha a hagyományos adventi koszorúnál izgalmasabb dekorációra vágynánk, ez a dekoratív, üvegedényekben elhelyezett, gyertyákból és mikulásvirágból álló dísz egy kedves alternatívát jelenthet. Ráadásul a nekünk tetsző, változatos formációkban helyezhetjük el, ahol és ahogyan csak szeretnénk. Az agyagba rögzített és üvegekbe helyezett gyertyákat moha borítja be, míg a mikulásvirágot közvetlenül az üvegbe ültetjük. Tipp: A növények öntözésekor ügyeljünk a pangó víz kialakulásának elkerülésére.

Tündérmesébe illő: miniatűr adventi táj üvegben

Ez az adventi dizájn a klasszikus adventi koszorú elemeit ötvözi egy nagy vázában elhelyezett elvarázsolt miniatűr tájképben.

Mini mikulásvirág, fenyőtobozok, moha és egy szarvasfigura teremtenek mesebeli jelenetet a vázában, amelynek tökéletes kiegészítője a fényfüzér.

A váza aljától a pereméig fenyőágak futnak. Az oldalára erősített ágak nyújtanak támaszt a lógó ezüst gyertyatartókban lévő karcsú fehér gyertyáknak.

Fényűző és impozáns: tálba ültetett adventi mikulásvirág-csokor

A mikulásvirággal és gyertyákkal teli nagy tál pompás adventi látványt nyújt, és ünnepi fényt visz bármelyik szobába. Az alapként felhasznált tömör, vízálló agyag vagy virághab biztosítja a gyertyáknak a szükséges tartást a tál közepén. A mikulásvirágot a gyertyák köré ültessük.

Helytakarékos és visszafogott: Naptár gyertya

Az adventi naptár gyertyák a skandináv országokban különösen népszerűek. Az 1-től 24-ig, vagy 1-4-ig felszámozott gyertyákat az adventi időszakban mindennap, vagy minden héten – a számozástól függően – meggyújtják, így karácsony estére teljesen leégnek.

Ha helyszűkében vagyunk, a naptárgyertyás dekoráció tökéletes alternatívája lehet a klasszikus adventi koszorúnak.

Egy dekoratív talpas tálalótál képezi az alapját ennek az arany és földszín árnyalatokban pompázó adventi összeállításnak.

Tipp: A mohába burkolt gyökérlabda nemcsak gyönyörűen mutat, de a mikulásvirág vízellátását is segíti, mivel a moha sok nedvességet tárol.

Különleges változat lehet, ahol a naptárgyertya egy virághabbal töltött vázában van elhelyezve. A gyertya körüli területet díszítsük vágott mikulásvirággal és szárított virágokkal!

Tipp: Vízbe áztatott virághabban a vágott mikulásvirág akár két hétig is remekül elél. Ehhez azonban fontos, hogy a növény végeit közvetlenül a vágás után néhány másodpercre forró vízbe (kb. 60°C), majd hideg vízbe mártsuk.

Forrás: Stars for Europe (SfE)

Magazin ajánló: