A színes gyertyák mellett tökéletes kiegészítője lehet az ünnepi díszeknek a mikulásvirág, amely változatos színeivel még egyedibbé varázsolja az otthoni dekorációkat. Íme néhány tipp a Stars for Europe (SfE) szakértőitől, amelyek garantáltan fokozzák az ünnepi készülődés hangulatát.
Trendi és természetes: lebegő kokedama mikulásvirággal
A kokedama rendkívül népszerű, a lakberendezési magazinokban és blogokon egyaránt hódít. Miért pont az adventi díszek közül hiányoznának? Ez a díszes koszorú nemcsak azért különleges, mert három gyertyát tartalmaz a megszokott négy helyett, hanem a mohagömbökön lebegő élékpiros mikulásvirágok teszik igazán kivételessé. Ez a nem mindennapi dísz mindössze néhány lépésben könnyen elkészíthető.
Tipp: a felhasználandó mikulásvirágok száma a rönkszelet méretétől függ.
Elkészítése:
Első lépés: a fúróval készítsünk lyukakat a farönk-szeletbe a gyertyatartóknak és a fapálcikáknak. Ügyeljünk arra, hogy a lyukakat megfelelően helyezzük el a fában, mert a kokedamákat később az ezekbe helyezett fapálcikákra fogjuk felhelyezni.
Második lépés: Helyezzük a gyertyatartókat és a fapálcikákat a kifúrt lyukakba.
Harmadik lépés: Vegyük ki a mini mikulásvirágokat a cserepekből, tekerjük be a gyökérlabdákat mohával, majd rögzítsük a dróttal.
Tipp: Az ültetés megkezdése előtt öntözzük meg a növényeket, hogy a gyökérlabdák nedvesek legyenek.
Negyedik lépés: Óvatosan nyomjuk a mikulásvirág kokedamákat a fapálcikákra, hogy egy szintben legyenek egymással.
Ötödik lépés: A díszítéshez fenyőágakat is használhatunk. Ha szükséges, ezeket rögzítsük a dróttal a gyertyatartókhoz, hogy a helyükön maradjanak. Végül helyezzük a gyertyákat a gyertyatartókba, majd helyezzük az elkészült díszt egy világos, huzattól védett helyre.
Tipp: A mini mikulásvirágok vízellátásáról kétféleképpen is gondoskodhatunk. Az egyik módja, hogy felülről öntözzük. A másik pedig, ha a mohába csomagolt gyökérgömböket néhány naponta egy vízzel töltött edénybe helyezzük, ahol megszívhatják magukat a számukra szükséges mennyiségű nedvességgel. Jól csöpögtessük le őket, mielőtt visszahelyezzük a fapálcikákra!
Szokatlan, de sokoldalú: Adventi varázslat befőttesüvegben
Ha a hagyományos adventi koszorúnál izgalmasabb dekorációra vágynánk, ez a dekoratív, üvegedényekben elhelyezett, gyertyákból és mikulásvirágból álló dísz egy kedves alternatívát jelenthet. Ráadásul a nekünk tetsző, változatos formációkban helyezhetjük el, ahol és ahogyan csak szeretnénk. Az agyagba rögzített és üvegekbe helyezett gyertyákat moha borítja be, míg a mikulásvirágot közvetlenül az üvegbe ültetjük. Tipp: A növények öntözésekor ügyeljünk a pangó víz kialakulásának elkerülésére.
Tündérmesébe illő: miniatűr adventi táj üvegben
Ez az adventi dizájn a klasszikus adventi koszorú elemeit ötvözi egy nagy vázában elhelyezett elvarázsolt miniatűr tájképben.
A váza aljától a pereméig fenyőágak futnak. Az oldalára erősített ágak nyújtanak támaszt a lógó ezüst gyertyatartókban lévő karcsú fehér gyertyáknak.
Fényűző és impozáns: tálba ültetett adventi mikulásvirág-csokor
A mikulásvirággal és gyertyákkal teli nagy tál pompás adventi látványt nyújt, és ünnepi fényt visz bármelyik szobába. Az alapként felhasznált tömör, vízálló agyag vagy virághab biztosítja a gyertyáknak a szükséges tartást a tál közepén. A mikulásvirágot a gyertyák köré ültessük.
Helytakarékos és visszafogott: Naptár gyertya
Az adventi naptár gyertyák a skandináv országokban különösen népszerűek. Az 1-től 24-ig, vagy 1-4-ig felszámozott gyertyákat az adventi időszakban mindennap, vagy minden héten – a számozástól függően – meggyújtják, így karácsony estére teljesen leégnek.
Egy dekoratív talpas tálalótál képezi az alapját ennek az arany és földszín árnyalatokban pompázó adventi összeállításnak.
Tipp: A mohába burkolt gyökérlabda nemcsak gyönyörűen mutat, de a mikulásvirág vízellátását is segíti, mivel a moha sok nedvességet tárol.
Különleges változat lehet, ahol a naptárgyertya egy virághabbal töltött vázában van elhelyezve. A gyertya körüli területet díszítsük vágott mikulásvirággal és szárított virágokkal!
Tipp: Vízbe áztatott virághabban a vágott mikulásvirág akár két hétig is remekül elél. Ehhez azonban fontos, hogy a növény végeit közvetlenül a vágás után néhány másodpercre forró vízbe (kb. 60°C), majd hideg vízbe mártsuk.