0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Érdekességek a békéscsabai kisállat kiállításon

Nem csalódott, aki kilátogatott a hétvégén a CsabaPark Rendezvényközpontba, ahol a százéves V-52-es Békéscsabai Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület kiállítását rendezték meg.

Igen színes állatsereg gyűlt össze múlt hét végén Békéscsabán abból a jeles alkalomból, hogy a megyeszékhely Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület idén lett száz éves.
Rengeteg galambot mutattak be a kiállítók, és több fajtaklubnak is kiállítása volt a rendezvény keretei között.

Magyar galambfajták is voltak

Több magyar galambfajta is szerepelt a kiállítottak között, a magyar csirkegalamb fajtából is több színváltozatot is megtekinthettek a látogatók. Emellett a magyar autosex tyúkgalamb is nagy egyedszámmal volt jelem, mely faja nem csak hogy hazai, de Békés vármegyéhez is kötődik. Knapcsek Lajos összefoglalójának köszönhetően a fajtáról nem csak a kihelyezett molinón informálódhattak a látogatók, hanem az erről készült szórólapon a hazai tenyésztők elérhetőségét is feltüntették, ha kedvet kapna valaki ennek a hazai, szép és hasznos fajtának a tartásához.

Gyomán, 1965-ben Forgács József aranykoszorús tenyésztő kezdett a magyar autosex tyúkgalamb kitenyésztéshez.

Előre tervezett, kitartó és figyelmes munkával, hat galambfajta tudatos keresztezésével alakult ki az akkor még új fajtajelölt. Munkája eredményét magyar autosex tyúkgalambnak nevezte el és annak érdekében, hogy a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége önálló fajtának fogadja el, széles tenyésztői bázissal, több éven keresztül kiállította, melyek során bizonyította, hogy a fajtajelölt utódai is megfelelő fajtatisztaságot és fajtajelleget képviselnek.

Ezt követően 1979-ben az Országos Mezőgazdasági Fajtakísérleti Intézet vizsgálta a magyar autosex tyúkgalambot, majd a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskola is fajtakísérleteket folytatott vele. Mindezek eredményeképpen 1980-ban önálló fajtaként ismerték el az új gyomai fajtát.

Autosex: a hasznos tulajdonság

A galamb, nevét onnan kapta, hogy már a keléskor megállapítható a fióka neme.

A hímek teste sima pehely nélküli, a tojók testét pelyhek fedik, ez, valamint a csőr pigmentáltsága alapján még a kezdő galambásznak sem okoz problémát az ivarok elkülönítése. Tyúkszerű testfelépítése, kissé hosszúkás, zörmök teste széles mellű, jól izmolt. A magyar autosex tyúkgalamb élénk vérmérsékletű, sokszor rak tojást, jó költő és kiváló nevelő tulajdonságokkal bír. A fiókák gyors növekedésűek, jó takarmányhasznosító képességük folytán hamar elérik a vágási tömeget, ezzel, a fajtát kitenyésztő célkitűzéseinek megfelelően, húselőállításra is kiválóan alkalmas. A város és a térség jellegzetes haszonállataként a gyomaendrődi és a Békés megyei Értéktárba is felvételt nyert a fajta.
A Magyar Galamb és Kisállattenyésztők 243. számú egyesülete mellett és vele együttműködve a Magyar Autosex Tyúkgalamb Tenyésztők Fajtaklubja gondozza a fajtát.

Nem csak a galamboké volt a főszerep

A kiállításon a galambok voltak a legnagyobb egyedszámban, emellett gazdasági és törpenyulak, dísztyúkok, kacsák, valamint egzotikus díszmadarak: papagájok és pintyek is megmutatták magukat a látogatóknak.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: